Summa sidvisningar

Reklam


Image

ddd

Poänglöst att förneka att spekulation är varit en drivkraft bakom överhettade bostadsmarknaden


"Olika former av spekulation har förekommit på den svenska bostadsmarknaden under hela 2000-talet. Det handlar till exempel om personer som köper en lägenhet och renovera den för att sälja med vinst bara några månader senare, eller hyr ut en bostad under längre tid i hopp om att sälja med rejäl vinst i framtiden. Möjligheten att använda skuld som hävstång gör att värdeökningen inte ens behöver vara särskilt stor. Med 15 procent i insats räcker det att priserna ökar med 15 procent för att det egna kapitalet ska fördubblas.
Mycket tyder dock på att spekulationsköpen exploderat de senaste åren. Enligt en undersökning av konsultfirman Evidens från sommaren 2014 gjordes vart tjugonde bostadsköp i Stockholmsregionen med vinst som huvudsakligt motiv, snarare än för att köparen själv skulle bo i bostaden. Sedan dess har låga räntor och ökat byggande banat väg för en våg av spekulativa köp av nyproducerade lägenheter. Genom att tidigt teckna sig för en lägenhet ”på ritning” och sälja strax innan inflyttning kan ”klipparen” tjäna på prisuppgången under tiden, utan att någonsin lägga ut mer än handpenningen.
Företrädare för byggbolag menade för ett par år sedan att tio till 20 procent av alla köpare i nyproduktion i Stockholm var spekulanter, medan rykten har talat om betydligt högre andelar i många projekt. Fastighetsmiljardären Joakim Alm, vd för ALM Equity, beskrev nyligen under en presentation inför investerare på Erik Penser Bank hur bostadsmarknaden förändrades dramatiskt under 2015. Från att nya projekt sålde slut på nio månader kortades säljcyklerna succesivt till några veckor. Till slut möttes man av tältköer inför säljstarter och tvingades ta in ordningsvakter. När man undersökte köparna närmare insåg man snart att det i stor utsträckning rörde sig om spekulanter – upp till 40 procent i vissa projekt.
Även bostadsutvecklaren Besqabs vd Anette Frumerie medgav nyligen att många av köparna i ”vissa projekt” har varit spekulanter, även om de ”i princip” försvunnit det senaste halvåret. Till Dagens Industri säger hon också att hon tycker att det ger en sundare marknad och att hon ”mycket hellre säljer till de som faktiskt ska bo i sina lägenheter”.
Att fler och fler branschföreträdare nu erkänner att spekulation varit en drivkraft bakom de senaste årens överhettade bostadsmarknad har förmodligen en mycket enkel förklaring: det är helt enkelt poänglöst att förneka det i dag. Allt eftersom byggprojekt närmar sig inflyttning vräker nämligen spekulanter ut lägenheter på marknaden snabbare än efterfrågan kan suga upp dem, och bidrar till den starka pressen nedåt på priserna."
ETC

Maria Pleiborn uttalar sig i Dagens Industri och sågas hos Cornucopia:

"Innan bubblan sprack i Danmark sa många experter att det inte var någon fara?
”Man kan inte jämföra Danmark med Sverige. Och det finns väldigt gott om analyser av att vi inte har en bubbla i Sverige i dag”, säger hon.
”I Danmark handlar det för det första om ägarlägenheter som köptes i spekulationssyfte (buy-to-let). I Köpenhamn, som drev raset, hade man en byggboom samtidigt som befolkningen inte växte. Det är så man bygger upp en bubbla. Inte som i Sverige där vi inte bygger, befolkningen ökar och vi köper bostäder för att vi behöver någonstans att bo och dessutom bor vi länge i våra bostäder”, fortsätter hon.

Är det inte värre att underskatta bubbelriskerna än att överskatta dem?
”Jag tror faktiskt inte det. Trögheterna på bostadsmarknaden, som också drivs upp av märkliga spekulationer och bubbelsnack, får förödande konsekvenser för viljan att investera och i förlängningen för vår tillväxt och välfärd”, säger hon och pekar på att en minskad rörlighet kostar ”mångmiljardbelopp i tillväxt i våra storstadsregioner.”"
DI

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Min blogglista