Summa sidvisningar

Reklam


Image

ddd

Annika Winsth: Sänk byggtakten


"Det finns tecken på att även räntemarknaden oroas av utvecklingen. Räntorna på bostadsobligationer har börjat röra sig uppåt, vilket kan vara ett tecken på att förtroendet är skadat. I så fall är det ett underbetyg och första gången sedan finanskrisen som investerare börjar tvivla på stabiliteten i den svenska ekonomin.
Vi har byggt väldigt mycket under en längre tid och den bostadsbrist vi kunde tala om för några år sedan finns inte längre i stora delar av landet. Kommunerna håller inte alltid med, men jag tror dessvärre att det finns flera kommuner som redan i dag bygger för mycket. Det gäller även vissa högskole- och universitetsstäder.
Både i Stockholm och på en del andra håll i landet finns det dessutom betydligt fler aktörer på byggmarknaden i dag än vad som är normalt. Flera av dessa aktörer är nya och oerfarna med små balansräkningar. Balansräkningen är central när det svänger och det vet de erfarna och det vet bankerna. Att vi nu ser att flera av dessa aktörer låter sina balansräkningar svälla är en signal om att de räknar med ett skifte i marknaden. En större balansräkning ska dels ge stöd om marknaden viker, dels fungera som kassa för att kunna köpa om det blir ett större prisfall."

Affärsvärlden

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Min blogglista