Summa sidvisningar

Reklam


Image

ddd

Finanspolitiska rådet: Höj fastighetsskatten och en fasa ut ränteavdragen när hushållen har låga räntor, högsparande och goda inkomster

"Rätt åtstramningar just nu vore enligt rådet att höja fastighetsskatten och en fasa ut ränteavdragen när hushållen har låga räntor, högsparande och goda inkomster. Åtgärderna skulle slå två flugor i en smäll genom att samtidigt stabilisera såväl konjunkturen som bolånerallyt, enligt rapporten.

Regeringen fortsätter också att slarva med överskottsmålet, anser Finanspolitiska rådet.

Målet kräver att de offentliga finanserna går plus med 1 procent av BNP över en konjunkturcykel. Men snittet sedan införandet år 2000 når bara upp till hälften, trots justering för konjunktursvängningar.

Åren 2006-2015 kan betecknas som den senast fullbordade konjunkturcykeln och inte heller under denna period uppnåddes 1-procentsmålet. Överskotten uppgick i snitt till 0,3 procent av BNP och konjunkturjusterat till 0,7 procent under perioden, konstaterar rådet.

Magdalena Andersson hävdar bestämt att hon nu är på spåret mot måluppfyllelse. Men rådet anser att utan åtstramningar är målet i fara även framöver. Trots att ribban sänks till 0,3 procent av BNP från och med 2019."
DI

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Min blogglista