Summa sidvisningar

Reklam


Image

ddd

Upplagt för en global ränteuppgång efter 23 år av räntefall

"För svenskt vidkommande kan man tänka att det inte finns någon anledning att oroas över statens finanser med tanke på den relativt låga statsskulden i utgångsläget. Men det betyder inte att Sverige är immun mot statsskuldsproblem. Visserligen finns det uttalade mål om överskott och i dag blir det så klart ett litet plus mitt i högkonjunkturen, men framtiden är mer problematisk och detta av två skäl.
För det första kostar migrationen stora pengar och det är först nu som dessa ekonomiska problem adresseras. Det handlar dels om de initiala kostnaderna i form av bidrag, boende, skolor och annat, dels om de långsiktiga utgifterna som uppkommer när arbetslösheten ökar. För det lär den göra av den enkla anledningen att den generella kompetensen bland de nyanlända inte överensstämmer med vad näringslivet efterfrågar. Dessutom motarbetas invandrarna av alltför omfattande arbetsrätt som gör att få arbetsgivare vågar göra något nytt.
För det andra är vi som privatpersoner mer skuldsatta än nästan alla andra. Det gör att framtida globala ränteuppgångar lär slå hårdare mot Sverige. Och inte blir det bättre av våra höga skatter som ju innebär att statens finanser direkt påverkas när de svenska konsumenterna chockas av att helt plötsligt behöva betala någon procentenhet mer i ränta. I ett sådant läge lär även de svenska statsfinanserna försvagas.
När spricker bubblan? Det vet ingen. Men det är räntemarknaden som spelar huvudrollen på finansmarknaderna. I den bästa av världar flyttas pengar lugnt och fint över från den bubblande obligationsmarknaden till en het, men inte bubbelvärderad aktiemarknad. Då får vi små och kontrollerade ränteuppgångar, samtidigt som värderingen lyfter på världens börser. Dessvärre brukar spruckna bubblor skapa mer kaos än ordning och reda.
Nu är det vår i luften och många jublar över att skuldkrisen äntligen är över, men glömmer att den ”lösts” genom ännu större skulder. Så skjuter vi problemen framför oss, sticker huvudet i sanden och njuter i den härliga vårsolens glans."

DI

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Min blogglista