Summa sidvisningar

Reklam


Image

ddd

FLASH: Nu slutar Malmö köpa bostadsrätter till nyanlända

"På grund av stigande priser slutar nu Malmö stad att köpa bostadsrätter till nyanlända, säger kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S). Istället ska kontorslokaler, fabrikslokaler och vårdinrättningar omvandlas till tillfälliga boenden.
Katrin Stjernfeldt Jammeh säger att beslutet fattades efter att hon sett den senaste statistiken om kraftigt stigande borättspriser.
– Med den kostnadsutveckling Malmö har idag på 19 procent och ett mindre utbud så är köpen ett sämre alternativ.
När de höjda priserna satt käppar i hjulen för kommunalt borättsköpande återstår tidigare alternativ som kontorslokaler, fabrikslokaler och gamla vårdinrättningar som omvandlas till tillfälliga boenden.
– Lägenhetsköpen var hela tiden tänkt som ett komplement. Det inte meningen att göra det svårare för Malmöbor att konkurrera på bostadsmarknaden, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.
Även modulbostäder finns med bland de lösningar som hon sätter sitt hopp till.
– Det är bättre om vi kan ordna modulbostäder åt de nyanlända och att de sedan kan ställa sig i bostadskö som alla andra.
Sydsvenskan har skrivit om Malmö stads avtal med Svensk fastighetsförmedling om att köpa bostadsrätter till 300 nyanlända.
– Kommunen är skyldig enligt lag att klara bostäderna åt nyanlända. Presenteras det som en gräddfil så är det klart att det kan sticka i ögonen, men vår ambition är att det bara ska vara tillfälligt boende, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh. "
Sydsvenskan

"Malmös bostadsmarknad har blivit glödhet, bara under det senaste året har priserna ökat med 19 procent. Samtidigt är staden tvingad, enligt lag, att lösa bostadssituationen för de som är hemlösa och saknar betalningsförmåga och för de nyanlända som staten placerar i kommunen.
Hittills har kommunen försökt lösa situationen med väldigt blandade lösningar. Rum på gamla vårdinrättnigar, ombyggnation av kontorslokaler, hyresrätter, bostadsrätter (där de som flyttar in nu bara får bo tillfälligt under en övergångsperiod, och de måste ställa sig i bostadskön som alla andra) osv.
För kommunens ekonomi är bostadsrätterna mest ekonomiska, men jag kommer att verka för ett stopp för inköp av fler bostadsrätter, eftersom den överhettade marknaden nu gör det svårare för malmöborna att komma över lägenheter till rimliga priser. I det här läget funkar det inte att kommunen går in och handlar så konkurrensen blir ännu tuffare.
Samtidigt vill jag poängtera att det är helt orealistiskt att göra som Alliansen vill, plocka alla bostäder från MKB och Boplats Syd. För då blir väntetiden för alla de malmöbor som köar för att hyra en lägenhet alldeles för lång.
Det finns rimligare och rättvisare alternativ. Stadens Bostadsgeneral presenterade nyligen en rad förslag. Tyvärr stoppade en majoritet, bestående av Alliansen, SD och V ärendet i Kommunstyrelsen senast.
På tisdag har jag dessutom ett brev i kommunstyrelsens arbetsutskott som jag avser söka brett stöd för. Jag vill tillskriva regeringen och kräva att staten gör en full avräkning av antalet egenbosatta flyktingar (EBO) när staten placerar. Dagens system är både orimligt och ohållbart. Dags att fler steppar upp helt enkelt. Med bättre mottagande så blir systemet både rättvisare och mänskligare, och faktum är att staten sitter på nyckeln."

Facebook

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Min blogglista