Summa sidvisningar

Reklam


Image

ddd

Mellan 2006 och 2015 minskade byggkostnaderna för bostäder i 21 av 28 av EU:s medlemsländer men inte i Sverige.


"Den svenska bostadsmarknaden domineras av fyra byggbolag – NCC, JM, Skanska och Peab. Tillsammans står de fyra för 70 procent av de 30 största byggbolagens totala omsättning, enligt en rapport från Konkurrensverket. I Sverige är kostnaden för att bygga bostäder i dag 30 procent högre än i Finland och Tyskland och 60 procent högre än i Storbritannien och 15 procent högre än i Danmark."
--- 
"– Rabattgivningen vid försäljningen av byggmaterial är omfattande och gör prisbilden diffus och svåranalyserad. De faktiska priserna beror på hur stora rabatter eller bonusar som byggbolagen lyckas förhandla sig till, säger Jonas Hammarlund, analytiker vid Boverket och en av experterna i regeringens bostadsutredning."
--- 
"Inget annat land i EU har alltså så höga kostnader för att bygga bostäder, lokaler och industrier som Sverige och så har det varit de senaste tio åren. När det gäller enbart bostäder har vi legat i topp de senaste sex åren och de fyra åren dessförinnan var det bara Danmark som slog Sverige. Mellan 2006 och 2015 minskade byggkostnaderna för bostäder i 21 av 28 av EU:s medlemsländer men inte i Sverige."
"Enligt Statistiska centralbyrån har kostnaden för att bygga bostäder nästan fördubblats den senaste tioårsperioden från 22 000 kronor per kvadratmeter till 42 000 kronor i genomsnitt. Motsvarande siffror för storstäderna var 25 000 kronor och 49 000 kronor. I dag kan det kosta minst lika mycket att bo i en nybyggd hyresrätt som i en bostadsrätt.
2015 ökade byggkostnaderna med åtta procent medan den allmänna prisutvecklingen var noll och under 2016 ser byggkostnaderna ut att ha ökat ytterligare."
"Av regeringens utredning framgår dock att problemet med långa plan- och byggprocesser inte är unikt för Sverige. Storbritannien har under många år brottats med krångliga processer i nivå med Sveriges och både Nederländerna och Danmark har vidtagit åtgärder för att korta sina handläggningstider.

John Söderström är ekonomiråd på Konkurrensverket och också en av experterna i regeringens bostadsutredning. Han efterlyser ett integrerat grepp där politiker, beställare, byggbolag och andra leverantörer samarbetar för att få ner de svenska bostadskostnaderna. Mellan 1985 och 2014 ökade exempelvis genomsnittshyran för hyresrätter dubbelt så mycket i Sverige som i Tyskland.

– Jag är förvånad över hur lite kunskap det finns om hur andra länder arbetar med kostnader och bostadsbrist. I länder som Holland och Tyskland reagerade ansvariga både inom branschen och på regeringsnivå långt innan byggkostnaderna blev så höga som i Sverige, säger han."
GP

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Min blogglista