Summa sidvisningar

Reklam


Om vi ska tillbaka till den historiska relationen mellan bostadspriserna och kostnaden för nybyggnation, borde priserna gå ner med runt 30 procent

"Bengt Hansson, analytiker på statliga Boverket, har i många år hävdat att bomarknaden är överhettad. Högre räntor kan bli faktorn som får bubblan att brista, menar han.

– Att långräntorna stiger är en signal om att också korträntorna är på väg upp. Om korträntorna stiger till tre procent orkar hushållen inte och då får vi en priskorrigering nedåt. Ett annat scenario med samma resultat är att Sverige går in i en lågkonjunktur med hög arbetslöshet. Det skulle göra att hushållen inte vågar låna lika mycket som idag, säger Bengt Hansson.

När bubblan spricker bedömer han att priserna kan sjunka med över 30 procent.

– Om vi ska tillbaka till den historiska relationen mellan bostadspriserna och kostnaden för nybyggnation, borde priserna gå ner med runt 30 procent. Men vi vet inte när eller hur det händer, säger Bengt Hansson.

Diagnosen av bomarknaden skiljer sig dock åt rejält mellan olika experter.

Harry Flam, professor i internationell ekonomi vid Stockholms universitet och ordförande för Finanspolitiska rådet, håller inte med om att vi befinner oss i en bobubbla.

– Med en bubbla menas att priset på en tillgång drivits upp av spekulation om framtida reavinster – man köper något för att man förväntar sig att det ska gå upp i pris. Jag tror inte att de svenska bostadspriserna har drivits av spekulation, utan av fundamenta som låg ränta, lågt utbud av bostäder, höga löneökningar och högre inflyttning till storstäderna, säger han."
GP

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Min blogglista