Summa sidvisningar

Reklam


Nyproducerade bostäder står nu tomma i Norge

"Bostadsbyggandet har tagit ordentlig fart i Sverige. Men i vårt grannland Norge har byggandet ökat ännu mer. Där står nu en del lägenheter tomma, något som kan få priserna att falla.
Bo Söderberg, chef för analysavdelningen på Boverket, tror att det på lång sikt är ohållbart med dagens nivå på bostadsbyggandet också i Sverige.
– Den är ju bra när man betänker att vi haft tio år av låg bostadsproduktion. Men den är nog hög och i överkant som en långsiktigt stabil normalnivå. Men eftersom det finns ett ackumulerat underskott är det bra med en hög produktionsnivå, säger han.
Bostadsbyggandet har tagit ordentlig fart. Förra året påbörjades byggandet av 65 000 nya lägenheter och i år beräknas byggtakten ligga på nästan samma höga nivå. Det här är en utveckling som applåderas från många håll.
Samtidigt är det viktigt att inte göra om misstagen från fastighetskrisen i början av 90-talet, anser Bo Söderberg.
– Då fortsatte ju ett stort bostadsbyggande åren 1991 och 1992, när det redan var för sent. Kraschen var redan ett faktum. Men det pumpades ändå ut bostäder. Sedan hade vi en treårsperiod då det till och med revs bostäder med statligt stöd.

I Norge har bostadsproduktionen fått ännu högre fart än i Sverige och det stora utbudet har nu lett till att en del lägenheter står tomma, enligt Harald Magnus Andreassen som är chefsekonom på Swedbank i Norge. Det ser han som ett illavarslande tecken.
– Byggandet i Norge är väldigt högt. Det är det högsta sedan slutet av 70-talet. Vi i Norge bygger långt fler bostäder i förhållande till folkmängden än något annat land i Europa. Och det har vi gjort ett bra tag, säger Harald Magnus Andreassen.
Byggboomen i Norge är precis som i Sverige till stor del en följd av låga räntor och kraftigt stigande bostadspriser. Men Harald Magnus Andreassen tror inte att den här utvecklingen håller så länge till.

– Erfarenheten från historien inger inget hopp. Många gånger tidigare har vi sett kraftiga prisuppgångar och det visar sig att det kommer tillbaka till en mera normal nivå – förr eller senare, säger han. "

SR

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Min blogglista