Summa sidvisningar

Reklam


Image

ddd

Något samband mellan den faktiska produktionskostnaden – som för en villa kan vara så låg som 10 000 kronor per kvadratmeter – och priset som konsumenten måste betala existerar inte

"Något samband mellan den faktiska produktionskostnaden – som för en villa kan vara så låg som 10 000 kronor per kvadratmeter – och priset som konsumenten måste betala existerar inte. Ett upp­trissat marknadspris får återverkningar i hela kedjan. Tomtpriserna skjuter i höjden och löne- och material­kostnader följer med. Nyckeln till en sundare bostadsmarknad finns i ett intensifierat byggande och väsent­ligt högre utbud av stadsplanerade bostäder, urbana trädgårdsstäder, inte fler punkthusområden.
...
Kommunernas agerande är en annan pusselbit. Deras uppträdande ska vara marknadsmässigt, men bekymret är att denna marknad är utbudsstyrd, inte efterfrågestyrd. Det kallas i de flesta andra sammanhang monopol och uppfattas som något skadligt och långt ifrån en fri marknad. Trots det betraktas viljan att ta ut ett visst pris som marknadsmässigt. Här blundar man för att mark/marknadspriset i tillväxtregioner ofta är två–tre–fyra–fem gånger högre än produktionskostnaden för en bostad – och det i ett land med produktionskostnader som är bland de högsta i världen."
SvD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Min blogglista