Summa sidvisningar

Reklam


Blancolånen kommer explodera när bostadspriserna stangerar och amorteringskravet sätter stopp för uppvärdering

"Siffror från Statistiska centralbyrån, SCB, visar att blancolånen ökar. Tillväxttakten för svenskarnas konsumtionslån, såsom blancolån, låg på 4,9 procent i september, en ökning från augustis 3,9 procent, enligt statistik från Statistiska Centralbyrån (SCB). Det innebär att hushållens konsumtionslån totalt uppgår till hela 185 miljarder kronor. En kraftig ökning jämfört med 2010 då motsvarande siffra var 120 miljarder kronor.

En titt i SCB:s tidsserier visar också att det skedde ett trendbrott i december 2010, efter att bolånetaket infördes samma år. Det var nämligen då som ökningstakten i hushållens konsumtionslån ökade på allvar.

Även storleken på de blancolån som svenska hushåll tar tycks öka. Låneförmedlingstjänsten Zmarta har kartlagt 10 000 nytagna blancolån som gavs ut av banker och andra låneaktörer under årets första halva. Och det visar sig att snittbeloppet för ett sådant lån idag ligger på över 96 000 kronor. Det är en ökning med nästan 19 procent jämfört med motsvarande period förra året."
SvD
Vad som inte lämna i artikeln är att bostadsköp, där kontantinsatsen finansierats med blancolån, läggs om efter värdestegring på bostaden och "försvinner" - iallafall historiskt. Om bostadspriserna slutar öka kommer detta inte vara möjligt längre, d.v.s. blancolånen måste amorteras av på riktigt - här kommer även reglerna kring amorteringskravet spela roll då man inte får omvärdera sin bostad med intervaller kortare än fem år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Min blogglista