Summa sidvisningar

Reklam


Sverige har de senaste åren bedrivit en migrationspolitik helt utan någon konsekvensanalys. Nu håller verkligheten på att hinna ifatt.

"Nästa år beräknas totalt 100 200 personer med uppehållstillstånd behöva flytta ut i landets kommuner. Det är fler människor än det bor i Gävle. Var ska alla dessa människor ta vägen i bostadsbristens Sverige? Det är en ekvation som ingen i dag har en lösning på.

...

Systemet är alltså redan på väg att krackelera. Hur ska det då gå nästa år när antalet kommunplaceringar ska öka med ytterligare 50 procent? Av landets 290 kommuner har 272 gjort klart att de har ett underskott på bostäder för nyanlända.

"Alla sitter och väntar på att regeringen ska göra något. Vi befinner oss alla i samma sjunkande båt", säger en moderatkälla i Stockholms län som flaggar för att M-kommunerna kommer att gå i bräschen för upproret mot lagen.

...

Det andra alternativet är att regeringen backar och försöker gå kommunerna till mötes. I så fall kommer flyktingarna att uppmanas att bo kvar på sina asylboenden i åratal, trots att de har fått uppehållstillstånd. Risken är dock uppenbar att många kommer att söka sig ut i kommunerna på egen hand genom att köpa falska folkbokföringsadresser eller flytta in hos släktingar och bekanta i redan fulla lägenheter.

...
"Vi har skapat en ohanterlig situation. I början av 90-talet fanns det tomma lägenheter. Men sedan dess har det fyllts på med en miljon människor. Vi kommer att få se en enorm trängsel i utanförskapsområdena och hur många dåliga, tillfälliga lösningar som helst", suckar Jan Jörnmark, docent i ekonomisk historia och en av landets främsta bostadsexperter.

Sverige har de senaste åren bedrivit en migrationspolitik helt utan någon konsekvensanalys. Nu håller verkligheten på att hinna ifatt.

Att ordna platser på asylboenden åt alla som kom förra hösten var en enorm utmaning i sig. Men det är inget mot den utmaning som vi nu står inför när dessa människor ska erbjudas ett eget boende och en början på det nya livet.

Var är regeringens plan för allt detta? Hur ska utanförskapsområdena kunna lyftas när tiotusentals nya flyktingar kommer att försöka tränga sig in där? Hur ska integrationen lyckas när människor lever i ständig kappsäck och stress inför morgondagen? Och hur ska vi möta den besvikelse som många kommer att känna över de löften som de uppfattade att Sverige ställde ut, men aldrig levde upp till?
...
Det minsta man hade kunnat begära är att regeringen skulle ha skruvat på alla kranar den kan, såsom att förenkla privatuthyrningen och processen kring tillfälliga bygglov. I stället har regeringen lagt ett omöjligt uppdrag på kommunerna. "Varsågod, lös det."

Nu kommer svaret från Sveriges kommuner: "Vi löser det inte". Inom kort kommer den konflikten att brisera i offentligheten. Landshövdingen i Stockholms län, Chris Heister, har redan tagit bladet från munnen och sagt att huvudstaden måste ta emot färre nyanlända nästa år.

Så varför inte ställa Stefan Löfven till svars redan i Agendas partiledardebatt: Var ska alla flyktingar bo?"
Expressen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Min blogglista