Summa sidvisningar

Reklam


Delade meningar om effekten av hur ett skuldkvotstak kommer påverka bostadspriserna i Stockholm

"Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) håller dörren öppen för ett skuldkvotstak för att bromsa hushållens skulder. Till SvD säger Bolund att regeringen är i slutfasen på att ta fram ett brett mandat till Finansinspektionen för makrotillsyn."
SvD
"Finansinspektionens senaste inventering av nytecknade bolån visar att den genomsnittliga låntagaren i Storstockholm ligger nära den föreslagna gränsen. De lånar 5,3 gånger sin disponibla inkomst. Men i snittet ingår alla hushåll, även de som har en lång bostadskarriär bakom sig. Debutanter i lägenhetskarusellen lånar förstås mer.

Swedbanks analytiker konstaterar i en färsk analys att övriga landet kan klara Finansinspektionens tak. Men i Stockholm ligger många illa till.

I jämförelse med idén om ett skuldkvotstak framstår amorteringskraven – de nya reglerna börjar gälla den 1 juni – som ett under av finess och förutsägbarhet. Och då ska det betänkas att vägen till avbetalningstvånget inte har varit smärtfri.
...
Dessa nackdelar är en lätt bris jämfört med skuldkvottakets tänkbara effekter. Amorteringskravet förväntas skapa tröghet – en skarp skuldgräns på nya lån skulle ge tvärstopp i vissa flyttkedjor. En del riskerar att fastna med ett lån som ligger över gränsen."
Bobubbla?
"Förslaget ser nu ut att ligga på 600% av disponibel inkomst. 2012 skulle det enligt ovan endast drabbat 11% av alla nya lån. Visserligen är det osäkert vad resultatet blir på marginalen, då det sannolikt handlar om personer med antingen artificiellt låga disponibla inkomster, eller väldigt dyra objekt. Skuldkvoterna kan i snitt exempelvis vara högre för låginkomsttagare. "
Cornucopia?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Min blogglista