Summa sidvisningar

Reklam


Image

ddd

Amorteringskravet: Det har dykt upp flera fall där det blivit mer tveksamt till om man ska låna eller inte. Det blir fler hushåll som hamnar i gränslandet.

"Amorteringskravet som infördes för fyra månader sedan ser ut att ha haft en lugnande effekt på bostadsmarknaden, uppger flera banker.

– Det finns inga tendenser om ett stopp i marknaden. Mäklarna själva säger att det är några färre på visningarna och priserna har stabiliserats kan man säga. Jag tror och hoppas att amorteringskravet haft en lugnande effekt på marknaden. Att det inte går så fort i budgivningarna, säger Michael Skytt, bolånechef på Nordea i Sverige.

Den första juni infördes amorteringskravet för landets bolånetagare. Ekot har frågat de fyra storbankerna Handelsbanken, SEB, Nordea och Swedbank om hur affärerna påverkats av att kunderna nu måste börja betala av på lånen. Alla svarar att det är lite tidigt att se effekterna eftersom det bara rör sig om nya lån – och att bankerna tidigare infört någon form av amorteringskrav.

Christer Trädgårdh, chef för den svenska verksamheten på Swedbank, har ändå märkt att en del kunder påverkats.

– Det som hänt är att det dykt upp flera fall där det blivit mer tveksamt till om man ska låna eller inte. Det blir fler hushåll som hamnar i gränslandet. Men det kan också innebära att de köper något som är billigare, vilket är sunt, säger Christer Trädgårdh.

Snabbt stigande bostadspriser i framför allt storstäderna har trissat upp hushållens skuldsättning, som nu ökar i snabbare takt än lönerna. I augusti hade bolånen ökat med över åtta procent i volym jämfört med augusti förra året – och det här oroar inte minst riksbankschefen Stefan Ingves.

Ingves vill se mer än nya amorteringsregler för att minska riskerna för en bubbla som spricker, den dag räntorna stiger och priserna kanske börjar falla.

Men Michael Skytt på Nordea tycker att deras kunder har goda marginaler för att klara kommande räntehöjningar.

– Redan i dag kräver vi minst åtta procent i kalkylränta, plus en femtioårig rak amortering.

Även Swedbank räknar med en betydligt högre ränta än i dag när banker gör bolånekalkyler för sina kunder. Men frågan är vad som händer om bostadspriser och skuldsättning fortsätter att stiga – trots de nya amorteringsreglerna?

– Det är klart att ju större skuldsättning, desto tuffare blir det om det händer någonting. Till exempel om det blir hög arbetslöshet och räntorna går upp samtidigt, säger Christer Trädgårdh på Swedbank."
SR

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Min blogglista