Summa sidvisningar

Reklam


Image

ddd

Om det finns något som kommer gynna SD på längre sikt så är det trångboddhet

"– Jag tror att man kan vara ganska säker på att de 700 000 som vi pratat om i prognosen inte kommer att byggas, säger Bo Söderberg på Boverket.

Det byggs runt 40 000 lägenheter i år. För att komma upp i 710 000 lägenheter skulle det behöva byggas dubbelt så mycket, Så det lutar snarare åt 350 000 lägenheter om dagens byggtakt håller i sig och det kommer få konsekvenser.

– Några kommer bo trångt, orimligt trångt. Det är så det blir om man inte tillskapar bostäder i takt med befolkningsförändringar, säger Bo Söderberg.

En annan sida är att människor måste ha råd att hyra för att det ska bli hyresbostäder.

Genomsnittshyran för en nybyggd trea är runt 10 000 kronor i dag. Om byggkostnaderna fortsätter att öka som de gjort de senaste 30 åren så kommer en ny trea om 10 år kosta närmare 16 000 i månaden.

I Stockholms innerstad kostar en ny trea i dag nästan 17 000 i månaden. Om inget görs åt byggkostnaderna så kommer hyran i ett nybygge om tio år vara över 25 000 kronor i månaden.

Enligt Anna Granath Hansson, som doktorerar i fastighetsekonomi, kommer många inte ha råd med en lägenhet.

–Vi kommer se en ökad trångboddhet, en mycket stor hemlöshet och det kommer bli en social katastrof i många grupper. Tyvärr får nog unga människor ställa in sig på att bo hemma mycket längre, säger Anna Granath Hansson."
SR

1 kommentar:

  1. Framtiden.... nästan alla som dör idag i Sverige är etniska svenskar. gissar att uppemot 50% av nytillkomna invånare inte är det. SD har av demografiska skäl ingen möjlighet att bli mycket större än kanske 30%. Det skulle i så fall innebära att Sd skulle få långt över 50% av de etniska svenskarnas röster, vilket inte känns så troligt.

    SvaraRadera

Min blogglista