Summa sidvisningar

Reklam


Image

ddd

Kävlinge: Att köpa bostadsrätter till flyktingar kommer driva upp priserna då kommunen alltid kan betala mest

"– Vi måste hitta en lösning och vi måste börja med det nu, säger hon.
I slutet av september är det meningen att ytterligare 20 flyktingar ska placeras i kommunen och enligt Liberalerna väntas totalt 50 personer komma innan året är slut. Totalt ska 116 flyktingar placeras i Kävlinge i år.
– Då kan vi inte hålla på och ta lägenheter som vanliga kommuninvånare står i kö för att komma åt. Det ser inte snyggt ut.
Liberalerna hoppas kunna presentera ett förslag under hösten men först måste de andra partierna i femklövern gå med på deras lösning och här märks sprickan.
– Vi moderater tycker inte att det är ett bra förslag. Vi har diskuterat det i partigruppen men dels är det dyrt och dels känns det ovärdigt och kan bli ett andra klassens boende, menar moderaternas Pia Almström och får medhåll av kristdemokraternas Peter Rugarn:
– Paviljonger blir för kommunen en dyr lösning, antingen genom köp eller hyra med långa avtal. Kostnaden blir hög, både på kort och lång sikt. Finansieringen av paviljonger är inte löst, och den skulle bli mycket betungande för kommunen. Paviljonger kan tendera att bli en permanent boendelösning, vilket på sikt inte är önskvärt.
Pia Almström menar att kommunen istället måste ta en ny diskussion med Migrationsverket.
– Vi och de flesta andra kommuner har ingen möjlighet att lösa problemen åt staten. Flyktingarna ska staten ta hand om. Inte lämpa över ansvaret på kommunerna. Vi vet inte var vi ska göra av dem som bostadsmarknaden ser ut.
Även Miljöpartiet ingår i den styrande femklövern och är till skillnad från moderaterna positiva till en paviljonglösning.
– Det föreslog vi redan för ett år sedan. Ställer man upp dem på olika platser så kan det bli bra, säger Nils Nyberg (MP). Han tycker liksom liberalerna inte om att vanliga Kävlingebor inte kommer åt de lägenheter som finns.
– Vi har ungdomar som inte får tag i någon lägenhet och äldre som vill sälja sitt hus för att flytta in i en lägenhet. De måste kunna göra det, säger han.
Miljöpartiet är inte heller främmande för att köpa in bostadsrätter och villor som sedan hyrs ut till flyktingarna.
Det gillar inte Pia Almström:
– Det är en dålig lösning tycker jag. Det skulle bara driva upp priserna eftersom kommunen alltid kan betala mest."
Sydsvenskan

3 kommentarer:

 1. I den förening och område som immigranter placeras kommer antagligen uppleva omedelbart fallande priser så snart köpet är genomfört.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog ett rimligt antagande. Det är så integrationen kommer gå till om inte svenskarna sätter ner foten och ryter ifrån. Villaägare får helt enkelt börja vänja sig att kvarteren kommer se annorlunda ut. Den där "svenska" underförstådda grannsämjan blir bortsprängd inifrån. Det är inte konstigt att bolag som Victoria Parks går bra. /K

   Radera
 2. Det handlar om ansvar, det ansvar hövdingen flydde från. Självfallet sak den nivå som fattar beslut, tex att öppna gränserna, ta den politisk konsekvensen av sina beslut och inte lämpa dessa vidare på kommunpolitiker, om så är fallet blir det demokratiska styrsystemet satt ur funktion, och kommunpolitiker lydiga lallare under en central partiledare i Rosenbad, eller dennes profet parrtisekreteraren.
  Reinfeldt och mp har destabiliserat det mesta i Svensk politik, inkl det kommunala självstyret. Länge kunde beorgerliga kommuner hålla stånd, genom att avyttra allmännyttan, varpå smällarna fick tas av sossekommunerna. Men nu, sedan allt privatiserats, så kommer så klart staten äta upp sig sjäölv, likt ormen, när man låter statligt haveri, gå ut över kommunerna, som köper upp privat egendom för skattebetalarnas pengar, för att flyktingar som också försörjs av skattebetalarna ska försörjas i respektive kommun. Det bli så klart fanflyt, från dessa kommuner med skattebärannde medelklass, och sedan kan bara bostadsrätt-/fastighetsproserna falla, eftersom det inte är värt ett vitten långsitkigt, dvs utan bidragssamhålle, faller priserna. Så det blir i slutändan en kamp om hur mycket skattemedel som ska gå till att socialisera privat äganderätt, och det kan bara sluta på ett sätt, naturligtvis. Marknade löser alla prolem, och lönsamhetens i välfärdsindustrin är enorm, att det sedan inte är lönsamt att vara skattebetalare är en annan femma. Sedan undrar vän av ordning vad all resursomallokering innebär för de ordinarie verksamheterna, som tex infrastruktur, om även detta ska betalas privat, så kanske ekvationen för bostadsbyggande inte går ihop, för inte blir marknaden bättre på att bygga kvalitet till rätt pris med kommunala spenderbyxor som villigt räddar statens haveri från ansvar. S.W

  SvaraRadera

Min blogglista