Summa sidvisningar

Reklam


Image

ddd

14 200 nyanlända som fått uppehållstillstånd väntar på att flytta till eget boende.

"– Jag får inte starta min svenska för invandrare om jag är kvar på Migrationsverkets boende, det är ett stort problem för oss, förklarar syriern Ibrahim Muhammad Haj Abdullah.

Han är en av 14 200 nyanlända som fått uppehållstillstånd och som nu väntar på att flytta till eget boende.

Det är 5000 fler än för ett år sedan och högsta siffran någonsin, visar statistik från Migrationsverket.

Pär Sörensen, expert på boendeutveckling vid Migrationsverket, säger att förklaringen är att myndigheten nu i allt snabbare takt fattar beslut för de som kom förra hösten.

I kombination med att kommunerna inte lyckas ordna tillräckligt med bostäder åt de som får uppehållstillstånd som inte bosätter sig på egen hand så ökar köerna.

– Där har vi ett bekymmer. Kommunerna kan inte ta emot i den takt som vi skulle behöva. Det vore från vår horisont absolut önskvärt att man i snabbare takt kunde ta emot de som fått uppehållstillstånd. Ur alla synpunkter, humanitärt och ekonomiskt, säger Pär Sörensen vid Migrationsverket.

Den nya bosättningslagen som trädde i kraft i mars innebär att kommunerna ska ta emot de antal nyanlända med uppehållstillstånd som de blivit anvisade.

I år handlar det om sammanlagt närmare 22 000 personer fördelat över landet.

Redan innan lagändringen kom signaler från vissa kommuner om att det skulle bli svårt att leva upp till lagen.

Och häromdagen vädjade Stockholms landshövding Chris Heister till regeringen att Stockholmskommunerna kommer få svårt att ta emot så många som de anvisats på grund av bostadssituationen.

Sveriges kommuner och landsting SKL, tycker det är för tidigt att utvärdera lagen, men menar också att det kan bli svårt för alla kommuner att leva upp till lagen innan året är slut.

– Det beror ju på att en del av den byggnation kommunerna vill göra är överklagad och en del av de leveranser av modulhus och annat är lite försenade i leveranserna. Och de kanske inte hinner komma det här året. Men en sak är alldeles tydlig och det är att man har ansträngt sig väldigt hårt från alla håll för att klara det här, säger Per-Arne Andersson, chef för avdelningen för utbildning och arbetsmarknad vid SKL"
SR

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Min blogglista