Summa sidvisningar

Reklam


Image

ddd

En privatperson kan inte hävda någon rätt att få veta om en stark aktör som kommunen deltar i budgivningen.

"Vallentuna kommun sätter svenskt rekord i lägsta andel hyresrätter. Men nu kommer notan för att kommunen sålde ut nästan hela allmännyttan för ett tiotal år sedan.

– Javisst måste vi delta i budgivningar på bostadsrätter, bekräftar kommunens högste tjänsteman, Victor Kilén, som sedan i maj har köpt bostadsrätter för 33 miljoner kronor efter politiskt beslut.

Det är på en ganska liten bostadsrättsmarknad som allmänheten nu möter kommunen som budgivare. Enligt Svensk Mäklarstatistik såldes cirka 400 bostadsrätter de senaste tolv månaderna i Vallentuna. Men statistiken visar att bara 80 av dessa såldes under den tremånadersperiod då Vallentuna var särskilt aktiv budgivare och ropade hem 17 lägenheter. Andelen som kommunen la högst bud på kan alltså vara så hög som 20 procent.

Vallentuna är en av de kommuner som sålde ut allmännyttans hyreshus för ett tiotal år sedan. Idag utgör hyresrätterna bara 9 procent av lägenhetsbeståndet. I Vallentuna domineras alltså flerbostadshusen, precis som i Täby, helt av bostadsrättsföreningar. Detta är bakgrunden till att kommunen nu köper in sig för att klara Bosättningslagen

Som SvD berättat, är det just det lagstadgade nya kommunala uppdraget att ordna lägenheter till nyanlända som leder till fler köp av bostadsrätter. Redan i april rapporterade länsstyrelsen i Stockholms län att sju Stockholmskommuner under 2016 "säkerställer att det finns bostäder för nyanlända genom uthyrning av bostadsrätter". Utöver Vallentuna nämns i den rapporten även Danderyd, Ekerö, Lidingö, Nacka, Täby och Österåker, alltså många kommuner där allmännyttan sålts eller är svag.

Ganska lite är känt om hur olika kommuner agerar som budgivare på bostadsrätter. Det finns till exempel ingen bred intresseorganisation som företräder allmänhetens intresse som köpare i bostadsrättsföreningar. En privatperson kan heller inte hävda någon rätt att få veta om en stark aktör som kommunen deltar i budgivningen."
SvD

1 kommentar:

  1. Säljaren vet väl vem som deltar i budgivningen? I små föreningar där man talar med varandra kanske man kan gå samman i föreningen och bjuda över kommunen när den deltar. Det är antagligen värt riktigt mycket att slippa främmande kultur i huset.

    SvaraRadera

Min blogglista