Summa sidvisningar

Reklam


Image

ddd

Bättre att veta än att tro - svenbergenblog

"Professor Lindbäck jämförde för en tid sedan bostadsmarknaden med bilmarknaden! Men nog är det skillnader. Alla måste ju inte ha bil, medan alla måste ha en bostad. Bilar har hjul och kan köras hit och dit och det kan inte 99 procent av bostäderna. Om efterfrågan på bilar ökar så kan industrin snabbt producera mer. Så enkelt är det inte med bostäder, eftersom vi bygger samhällen som kräver mer än bara bostäder. Och om efterfrågan minskar så producerar bilindustrin mindre, medan bostäderna står kvar vilket många glesbygdskommuner fått erfara."
S.B. blogg
"Det stora problemet idag är de onödigt höga byggpriserna. De beror i sin tur på de stora subventionerna till ägt boende (ränte- och ROT-avdrag), bristande konkurrens och effektivitet i byggbranschen, små serier, olika kvalitets krav, långa planeringstider samt spekulation i mark/fastigheter.

Alla vet att det behövs hyresrätter som unga och hushåll med lite lägre inkomster har råd att bo i. Marknadshyror driver hyrorna i motsatt riktning och innebär ett ocker på bostadsbristen. Och tänk efter! Om nu bostadsföretag kan tjäna mycket pengar på bostadsbristen, vilket intresse skulle de ha av att bygga nytt. Och i varje fall inte så att bostadsbristen minskade."
S.B. blogg
"Både Björklund och Eriksson trodde dessutom att marknadshyror skulle öka byggandet av hyresrätter. Men det finns inga belägg för detta. Samstämmiga forskningsrapporter från de länder som avreglerat hyresmarknaden visar att detta inte medfört ett ökat byggande av hyresrätter. Tvärtom är det vanligast att hyresmarknaden försvagats. Idag ligger hyrorna i nyproduktionen så högt de kan om lägenheterna ska vara möjliga att hyra ut. Samtidigt är det enligt Boverkets bostadsmarknadsenkäter stor brist på hyreslägenheter som hushåll med lägre inkomster (som t.ex. ungdomar) har råd med.

Björklund hänvisade till hur bra det är i Norge, trots att hyresmarknaden där har gått tillbaka, och hyrorna (i allmänhet i uthyrda ägarlägenheter) är extremt höga. Nej, Norge är inget bra exempel."
S.B. blogg
"Det betyder att om man vill öka rörligheten så bör det viktigaste nog vara att de extrema subventionerna till ägt boende (högst av alla länder inom EU tillsammans med Nederländerna enligt EU kommissionen) sänktes så att bopriserna kan sänkas samt att se till att det byggs fler hyresrätter.
Hur vore det om DN:s ledarskribenter började ta hänsyn till fakta?" 
S.B. blogg
"Hela hanteringen av dessa avdrag som främst varit en subvention till redan välbärgade när de vill skaffa sig tjusigare kök, trädäck mm. är en skandal. I stället för avdrag borde staten ha gett bidrag till alla upplåtelseformer för energibesparande åtgärder och fiberutbyggnad i glesbygden. Då hade det varit något som samhällsekonomin tjänat på. Motiveringen att motverka svartjobb via avdrag tror jag inte ett ögonblick på. Dessutom kan man utnyttja dessa avdrag för arbeten på hus i andra länder i EU."
S.B. blogg
""

1 kommentar:

  1. Hej, med bloggarens tillåtelse:
    Här kommer en länk till en annan blog med balanserade synpunkter på hyresrättens roll och villkor i samhället:
    http://fredmanpakvarnberget.blogspot.se/2016/08/bostadskrisens-verkliga-orsaker.html

    SvaraRadera

Min blogglista