Summa sidvisningar

Reklam


Image

ddd

Under många år har antalet sålda fritidshus ökat från år till år, men under första halvåret i år har det skett en nedgång med över 40 procent.

"Under många år har antalet sålda fritidshus ökat från år till år, men under första halvåret i år har det skett en nedgång med över 40 procent. Trots det har priserna på fritidshus ökat med nio procent de senaste 12 månaderna och snittpriset i juni för ett fritidshus i Sverige låg på 1.598.000 kronor."
DN

1 kommentar:

  1. Hoho
    Om säljarna inte bjuder ut sina lägenheter, eller i vart fall inte säljer om priset uppfattas som för lågt, så kan priserna hållas uppe. Om ingen säljer alls, kan bubblan upprätthållas hur länge som helst :-) För övrigt är det ingen bubbla då, eftersom den då inte spricker, och det är en annan mer filosofisk fråga, eftersom det mesta som har att göra med "värden" är en abstrakt föreställning om att tro, lite som att tro på högre makter. Att det blir en bubbelkrach beror ju på att det uppstår kollektiv panik, att alla plötsligt ska sälja på en gång och det är naturlitvis då, när det av psykologiska anledningar uppstår en misstanke att priserna faktiskt kommer att gå ner, som det inte finns några köpare, eftersom de då avvaktar, då löper horden amok. Det är lite som att belägra en borg eller en stad. Om de belägrade är säkra på sina lager och sina murar, och sett till att det inte finns något sötebröd i environgerna, så sitter man tämligen säkert, men om det finns gott om föda utanför för hären, och man har tomt i ladan, så är det bara för vargarna och hyenorna att vänta och slicka sig runt munnen. I överförd bemärkelse handlar det om hur mycket lånet är, hur säker den fasta inkomsten är och vad räntan kan komma att bli. Börjar arbetslösheten dra iväg jämte räntan, är det dags att se om sitt hus, dvs sina lån, och fram tills dess kommer människor att packa sig samman, dvs öka boendetätheten, vilket har motsatt effekt. Men frågan är vad värdet är på en fastighet eller bostad där stenkastande kriminella tagit över monopolet på våld, och fastigheten inte går att försäkra. Värdet på en bostad är nära noll om det inte kan försvaras. Egendom förutsätter domsaga och grundläggande egendomsskydd, alternativet är anarki eller kommunism. S.W

    SvaraRadera

Min blogglista