Summa sidvisningar

Reklam


Image

ddd

Vi bör välkomna modulhus, Bert Karlssons husbilar och privat uthyrning liksom särskilda hus med låga hyror i mer blandad bebyggelse

"Medan människor med små inkomster kämpar desperat för att få in en fot på bostadsmarknaden har det regnat pengar över dem som äger sitt boende. Enligt en uträkning som Swedbank gjort har bostadsrättsinnehavare tjänat tusentals kronor i månaden på att bo det senaste årtiondet genom värdestegringen.

Detta boprisrally har dessutom hejats på av våra politiker. År 2008 avskaffade alliansregeringen den statliga fastighetsskatten, vilket har drivit upp villapriserna i attraktiva lägen.

Inget annat land i Europa har heller så generösa ränteavdrag för bolån som Sverige. Det är en omfördelningspolitik från upp-och-nedvända världen. Den rikaste tiondelen av hushållen får 20 gånger mer i subventioner än den ekonomiskt svagaste.

Sverige har närmast blivit ett skatteparadis för ägande alltmedan S-MP-regeringen ägnar sig åt att höja världens högsta marginalskatter för läkare och annan nyckelpersonal.

Det är inte bara en orättvis bostadspolitik, utan en oansvarig sådan. Det går knappt en vecka utan att något expertorgan varnar för hushållens växande skuldsättning i Sverige. I tisdags sällade sig förre finansministern Anders Borg till de bekymrades skara. Det är bara en tidsfråga innan boprisraset kommer och riskerar att dra med sig den övriga ekonomin, varnade Borg.

Detta är alltså samme Anders Borg som hade åtta år på sig i regeringsställning att göra något åt Sveriges sjuka bostadspolitik, men som i stället förvärrade situationen genom att avskaffa fastighetsskatten och införa uppskovsränta."
  • " Trappa av ränteavdragen. De är dyra (30 miljarder kronor i dagsläget), orättvisa och eldar på skuldsättningen.
  • Höj fastighetsskatten. Inför flera nivåer i stället för dagens takbelopp på 7 262 kronor.
  • Slopa eller sänk reavinstskatten för att sätta fart på flyttkedjorna.
  • Slopa hyresregleringen och inför stegvis marknadshyror.
  • Kräv att kommunerna har ett visst antal färdiga detaljplaner för byggande.
  • Uppmuntra privat uthyrning! Höj fribeloppet och kampanja för att fler villaägare ska bygga ut och hyra ut. Ge ägarlägenheten - som är vanlig utomlands - lite offentlig kärlek.
  • Inför kraftiga förenklingar eller inför någon form av undantagstillstånd när det gäller sådant som tillfälliga bygglov, överklaganden, bullerregler, krav på handikappanpassning, parkeringsnorm med mera.
  • Banta riksintressena som i dag täcker 55 procent av Sveriges yta.
  • Luckra upp strandskyddet. Sverige har hela 400 000 kilometer stränder.
  • Överge den generella bostadspolitiken och satsa på olika former av social housing.
Den sista punkten är egentligen den klurigaste, och samtidigt den viktigaste. För frågan som ingen i dag har något svar på är hur det ska gå att få fram bostäder åt hundratusentals människor med mycket små inkomster."
Expressen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Min blogglista