Summa sidvisningar

Reklam


Hyresgästföreningen och Assar Lindbäck om förmögenhetsöverföringen till hyreshusägare vid marknadshyror

"Det går att tjäna stora pengar på bostadsbristen. Assar Lindbeck insåg att marknadshyror skulle innebära en enorm förmögenhetsöverföring till fastighetsägarna. Han ville stävja det genom en reversmodell eller via skattesystemet.

Några sådana förslag hörs inte i debatten idag. Tvärtom tycker man att staten ska gå in med höjda bostadsbidrag. Skattebetalarna ska alltså betala fastighetsägarnas förmögenhetsökning."
Dagens Samhälle

 "Dels menar man att hyrorna i nybyggda hyreshus redan kan sättas mycket högt, praktiskt taget på marknadsnivå.

– Att ingen regering har avskaffat bruksvärdessystemet beror på att det fungerar. Det gynnar både företagen och de boende, säger Barbro Engman som menar att marknadshyror främst skulle leda till en stor förmögenhetsöverföring till dem som äger redan befintliga hyreshus."
SvD

"Sabo:s analys presenterades i en hearing den 19 mars där Sabo besvarade frågan ”Kan tyska marknadshyror lösa den svenska bostadsbristen?” med ett nej. Sabo:s slutsatser är bland annat att det svenska systemet är mer uthålligt, marknadshyror skulle innebära en förhållandevis stor förmögenhetsöverföring från allmänheten till hyresvärdarna och att inget hyressättningssystem löser problemen med en kraftig bostadsbrist – det måste helt enkelt byggas mer." 
DittLivsBoende

"Ola Andersson hävdar därtill att hela debatten om avregleringen ska ses utifrån de väldigt starka intressen som står bakom. Med marknadshyror skulle det skapas en mycket stor förmögenhetsöverföring från hyresgäster till hyresvärdar. Och utan att de på något enda sätt skulle stå för en motprestation.

Denna sak har för övrigt även Assar Lindbeck uppmärksammat som problematisk. Men även om han ihärdigt kramas av Fastighetsägarna i övrigt är inte stödet i just denna del överväldigande. Åtminstone är det inget som syns utåt särskilt väl.

Hans Lind låter sig nog inte övertygas, men han påpekar ändå att till och med det lilla marknadsfjät Bokriskommittén nyligen föreslog skulle urholka hyresgästernas besittningsskydd.

Sedan finns en annan ingrediens i denna pastej. Ponera att det blev full fart på byggandet och att det inom loppet av låt säga fem till tio år produceras hundratusentals lägenheter i Stockholmsområdet – hyres- likväl som bostadsrätter. Kan låta mycket, men minns miljonprogrammet.

Om det då blir bättre jämvikt på marknaden finns risken att priserna faller. Och vad händer då med dem som är högt belånade? Bankernas säkerhet försvinner och folk riskerar att få lämna sina hus och lägenheter. Skuldsatta. Fast det är klart, i denna marknadsbalanserade situation kommer det att finnas hyresrätter att tillgå.
Bofast

""

1 kommentar:

  1. I början av 90-talet rev man hyres hus för att tillgången var högre än efterfrågan.......märklig värld vi lever i.

    SvaraRadera

Min blogglista