Summa sidvisningar

Reklam


Image

ddd

Att bygga i Sverige är till exempel 60 procent dyrare än i Storbritannien

"Den svenska bostadskrisen med skenande priser, får nu allmännyttan att uppvakta byggjättar i Polen och Baltikum. Kurt Eliasson, vd i allmännyttans branschorganisation Sabo, ser utländsk prispress som helt nödvändig.

En lång rad allmännyttiga bostadsföretag är på jakt efter nya leverantörer i Polen och Baltikum. Bland andra Familjebostäder (Stockholm), Framtiden (Göteborg) och MKB (Malmö) vänder sig nu direkt utomlands i ett försök att avtala om stora prefabricerade hyreshus.

– Byggpriserna i Sverige gick upp med 7 procent i fjol, trots att landet inte hade inflation. Vi tror att priserna drar iväg rejält även i år. Då måste Sabo agera så att vi kan öka utbudet och få in internationell konkurrens, säger Kurt Eliasson, som är vd för de kommunägda bostadsföretagens branschorganisation Sabo.

Den gångna veckan mötte man fem stora företag i Polen, bolag som nu bjuds in att föreslå typhus där delar av husen förproduceras och förmonteras för att sedan fraktas till Sverige.

Bakgrunden är att svensk byggindustri håller på att slå i taket när nästan alla kommuner i landet nu möter en allt värre bostadsbrist. De kommunala bostadsbolagen får inte in tillräckligt många offerter, samtidigt som tidigare ramavtal för prispressade prefabhus successivt löper ut när förlängning av ramavtalen blir för dyr på nuvarande överhettad svensk byggmarknad.

Sabo driver utbudsfrågan för att få fler aktörer på marknaden, ökad konkurrens. Vi letar entreprenörer, leverantörer och byggare i Polen, Tyskland och Baltikum, som är intresserade av att på långa avtal komma till Sverige, till exempel via upphandlingar med allmännyttan, säger Kurt Eliasson.

Det är under flera år som Sabo har erbjudit "kombohus", stora flerbostadshus som genom prefabricering och flexibla element har haft ett relativt fast pris. På billig mark har det gått att resa dessa hyreshus så att det nyckelfärdiga priset har slutat på 22 000–23 500 kronor per kvadratmeter, att jämföra med att riksgenomsnittet för nyproducerade hyreshus 2015 var nästan 29 000 kronor per kvadratmeter.

– Kombohusen sänker produktionskostnaden med 25 procent. Nu tror vi på liknande bra priser från utlandet. Allmännyttan är ju en säker betalare, det finns inga kundrisker eller kreditförluster och det fiskala bygget är färdigt.

Men allmännyttans problem just nu är att svensk byggsektor håller på att slå i taket med många flaskhalsar, detta i ett läge där svenska byggpriser redan hör till de högsta i EU. Att bygga i Sverige är till exempel 60 procent dyrare än i Storbritannien, enligt Eurostat.
...

Försöken att handla upp billigare flerbostadshus från utländsk byggindustri ska till hösten gå vidare också till Tyskland och Baltikum. Det är tillsammans med Business Sweden som Sabo bjuder in utländska byggföretag.

Vi har en inhemsk, icke tillräckligt konkurrensutsatt bransch där aktörerna vill ta bort alla spärrar för att höja priserna. Det är detta Sabo nu försöker vända, sammanfattar Kurt Eliasson.

Han utesluter samtidigt att helt fri hyressättning skulle kunna lösa bostadsbristen på ett rimligt vis, eftersom just nyproduktionens hyror redan ligger på marknadsmässig "smärtgräns", till exempel cirka 6 500 kronor för en normal tvåa på 65 kvadratmeter ute i landet, eller 13 000 kronor för en lika stor tvåa i Norra Djurgårdsstaden."
SvD

1 kommentar:

  1. Bygga mer inte alltid lösningen. Lägenheter som inte blir bebodda på grund av inkomstprövning har ingen nytta av.

    SvaraRadera

Min blogglista