Summa sidvisningar

Reklam


Man måste både locka ut eller röka ut de som sitter på överytorna.

"– Man måste börja i en annan ända. Det gäller att få rotation i det gamla beståndet, säger han
Så vad är det då som krävs?
– De äldre som har kapital måste sälja sina hus och köpa sig ett annat annat boende. Det är det som sätter igång de kedjor som släpper in nya på bostadsmarknaden.

Orakel i fastighetsekonomi

Som nybakad ingenjör lämnade Stellan Lundström Balderskolan i Skellefteå i slutet på 60-talet. Efter 40 år på Kungliga Tekniska Högskolan är han numera ansedd som ett orakel i fastighetsekonomi.
– De flesta som söker bostad hittar den i det gamla beståndet – där finns 97 procent av bostäderna. Nybyggda bostäder svarar för tre procent av marknaden i bästa fall.
– Man måste både locka ut eller röka ut de som sitter på överytorna. Återinför fastighetsskatten så det blir dyrare att bo kvar. Ta bort reavinstskatten så blir det förmånligare att sälja sin bostad."
...
"– Att enbart bygga nya hyresrätter hjälper inte. De unga har ändå inga pengar att betala hyran med. På längre sikt är det också betydligt billigare att äga sin bostad. Hyresrätt är ett exklusivt boende, där du betalar för all service. Det är nästan som att bo på hotell, säger Stellan Lundström."
SVT

Läs också: Den synliga fastighetsskatten

1 kommentar:

  1. Finns en stor poäng i att bostadsbristen till största del ligger i det befintliga beståndet i Sverige. Särskilt när man kollar på jämförelser med andra EU-länder kring när exvis ungdomar flyttar hemifrån och hur stor yta människor i genomsnitt lever på, även i storstäderna.

    Tycker han är rätt på det med borttagande av reavinstskatten och till viss del återinförande av fastighetsskatten, men istället för att återinföra fastighetsskatten, vore det ändå bättre att ta bort ränteavdragen vilket är det som ändå skulle gjorts när fastighetsskatten avvecklades.

    SvaraRadera

Min blogglista