Summa sidvisningar

Reklam


V: 25 miljarder kronor i förmånliga statliga lån till fastighetsägare skulle ge 50 000 fler hyresrätter per år

"Vänsterpartiet vill att staten hjälper fastighetsägare, såväl privata som allmännyttiga, att finansiera byggandet av hyresrätter till mer förmånliga villkor än i dag. Det ska ske genom att staten utnyttjar sina möjligheter att för närvarande låna till rekordlåg ränta. Pengarna skulle sedan lånas ut till fastighetsägare och kunna täcka 25 procent av investeringskostnaden.
– Marknaden klarar inte av att bygga hyresrätter för normal­inkomsttagare. Det är det stora problemet. Busschaufförer, servitriser och undersköterskor måste kunna bo också i våra storstäder. Problemet är att man behöver ett så stort eget kapital för att bygga, det är en tröskel. Jag är övertygad om att det behövs ett finansiellt stöd, säger Nooshi Dadgostar.
Enligt beräkningar som riks­dagens utredningstjänst har gjort åt Vänsterpartiet skulle en årlig upplåning på 25 miljarder kronor resultera i 50 000 nya hyresrätter per år. Eftersom pengarna ska betalas tillbaka skulle det i det längre perspektivet inte innebära någon kostnad för staten."
DN

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Min blogglista