Summa sidvisningar

Reklam


Stefan Olsson: Lösningen på problemet är givetvis att avreglera hyresmarknaden. Efterfrågan på hyreskontrakt får antas vara gigantisk.

"Lösningen på problemet är givetvis att avreglera hyresmarknaden. Efterfrågan på hyreskontrakt får antas vara gigantisk. Men en omedelbar avreglering skulle göra att hyrorna skenade i attraktiva lägen med följden att de som bor där idag skulle behöva lämna sina hem.
Finns det ingen medelväg? Det märkliga är att det sedan länge faktiskt finns förslag på hur en försiktig avreglering skulle kunna göras. Fastighetsägarnas organisation, som heter just Fastighetsägarna, har en enkel idé som borde kunna vara en startpunkt för en bredare diskussion.
En avreglering skulle kunna göras i tre steg. Eftersom det centrala är att skydda människors besittningsrätt, det vill säga rätten att få bo kvar i sitt hem, innebär det första steget att tillåta fri hyressättning för nyproduktion.
Andra steget skulle vara att tillåta fri hyressättning i den takt de gamla hyresgästerna flyttar ut. Gamla hyreskontrakt blir kvar i det gamla systemet medan fri hyressättning tillämpas på nya kontrakt.
I det sista steget menar Fastighetsägarna att efter kanske 10 år skulle även de gamla kontrakten kunna omförhandlas och bygga på fri hyressättning.
En sådan avreglering i försiktiga steg skulle kunna skapa en hyresmarknad utan alltför stora konsekvenser för de boende. Det som kan ifrågasättas är det tredje steget. 10 år är sannolikt alldeles för kort tid. Människor bor länge i sina lägenheter och det är av yttersta vikt att människor, i synnerhet gamla, får bo kvar i sina hem. Värdet av hemmet går inte att räkna i pengar.
De två första stegen skulle dock sannolikt göra mycket stor skillnad på bostadsmarknaden direkt."
NT

Om Stefan Olsson läser detta inlägg skulle jag vilja tipsa honom att läsa:

Bostadsrättsbyggande görs till mycket lägre risk och skall man få igång hyresrättsbyggandet skall risken delas med staten bland annat via statliga kreditgarantier. Vi kan även dra lärdom från den helt oreglerade marknaden för bostadsrätter där utbudet inte följer efterfrågan och jag kan personligen inte begripa denna övertro på att hyresregleringen verkligen är det stora problemet.

1 kommentar:

  1. Fördelen med hyresregleringen är ju att det inte byggs hyresrätter, eftersom ingen ser lönsamheten, och vore det lönsamt, så är det ändå inte för de fattiga som man bygger, och eftersom staten inte kan stå får risken, och det i grunden är relatkvt dyrt att bygga vinterbonade hos med långa drift- och underhållskostnader, så är det i själva verket detta som gör att reinfeldts vision om 40 miljoner nya invånare i Sverige inte kan genomföras.

    Så man ska vara tacksam, ingen politiker är i närheten att lösa bostadsfrågan och kommer fortsätta kringelikrångla sig vidare, och resultatet är bara att Sverige är fullt, det får inte plats fler, sedan kan vänster och nyliberlar önska sig en annan värld, men det går inte, om vi inte accepterar kåkstäder, och så länge vi har kommunalt planmonopol och val till kommuner, så kan man glömma kåkständer även om första steget nu är taget med Mehmet som bostadsminister.

    det är väl skönt att kunna konstatera, att det ingen politiker sedan 1994 hittat en lösning för, inte kommer att ha en lösning framgent heller, hur många flyktingar som än kommer hit, och ju fler, destom mindre stats- och kommunkassa för investeringar, så det blir inga bostäder, det blir ord, och social missär, och reservat. Men tala för guds skulle inte om detta, vi fortsätter att låtsas, vara humanitär stormakt, några år till. S.W

    SvaraRadera

Min blogglista