Summa sidvisningar

Reklam


Genom att höja hyrorna upplevs det som billigt alternativ att köpa svindyr bostadsrätt och bubblan pumpas lite till

"De klagar på brist på planlagd mark och långsamma byggprocesser, men enligt SKL finns det färdiga detaljplaner för cirka 173.000 bostäder i 54 tillväxtkommuner. Byggbolagen vill dock hellre komma åt strandnära eller centrala lägen där man kan få ut de högsta bostadspriserna.


Nu börjar dock kundkretsen till dessa superdyra bostäder att tryta samtidigt som det finns hundratusentals bostadssökande med måttliga eller låga inkomster. Hur ska då fastighets-, bygg- och bolånegivarna hålla igång sina vinstmaskiner?
Dels vill de höja hyrorna i befintliga hus vilket både är brutalt mot hyresgästerna och driver på bostadsbubblan då det blir ”billigare” att betala ytterligare några hundratusen kronor för en bostadsrätt än att flytta till en lika stor hyresrätt. Dels vill de att staten ska pumpa in mer pengar i den uppblåsta bostadsmarknaden med mer bostadsbidrag, sänkta reavinstskatter och statliga lån till de som inte får banklån. Har de redan glömt hur den största finanskrisen sedan depressionen på trettiotalet uppstod? Upptakten var politiska beslut för att stimulera bostadsmarknaden i USA. En stor del av reavinstskatten vid husförsäljning togs bort och via de statsstödda Fannie Mae och Freddie Mac, ordnades bolån i stor omfattning till personer med svagare ekonomi. Resultatet blev en bostadsbubbla och 2008 en finanskris som skakade hela världen."
DN debatt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Min blogglista