Summa sidvisningar

Reklam


Sverige har sendt invitationerne ud i verden og lukker nu døren til festen

Det är verkligen inte varje dag som en socialdemokratisk svenska ministern stå upp och faktiskt säga till Europas tusentals flyktingar att de skulle hålla sig borta från Sverige. Men det var vad rättvisa och migrationsministern Morgan Johansson (S) gjorde när han proklamerade torsdagen som Sverige inte längre kan garantera flyktingar och migranter att rymmas och tak över huvudet.
Sverige långsamt vakna upp till den verkliga världen. Och det är på tiden. Emellertid har budskapet också en underton av panik, som går utöver grannlandet Sverige. Budskapet från ministern var i själva verket följdes upp med ett recept för framtida asylsökande att de nu måste besluta om att återvända till Danmark eller Tyskland, där de har säkrat boende, eller om de kommer att försöka hitta tak över huvudet någonstans i Sverige .


Från Danmark är det en oroande budskap. När svenska stoppsignal plockas upp bland syrianer, irakier, afghaner, somalier och andra på vägen till norr, kan det inte undgå att leda till mer söker asyl i Danmark, som är inklämt mellan Sverige och Tyskland, som båda har visat sig med armar och sade sig välkomna och nu kämpar med den enorma utmaningen att hantera en enorm tillströmning av flyktingar.


Vem har den verkliga ansvar som vi har uppnått? På många sätt situationen på en ungdomsfest där tonåringen lekfullt har bjudit in alla sina Facebook-vänner, varefter de skickas till grannen när hon får reda på att det inte finns tillräckligt med utrymme i sina föräldrars hus. De svenska politikerna med sina öppna armar och öppna hjärtan bidragit till att bjuda in en flykting som nu inte längre kan hanterbar. Och samma sak gäller för Tysklands förbundskansler Angela Merkel budskap som i Tyskland finns det plats för alla.


Hur många flyr till Europa, bestäms både av en dragning och en tryckning effekt. Det är både förhållanden där flyktingarna befinner sig, och i Europa, vilket får dem att resa. Majoriteten av svenska politiker har i all sin humanism är ensidigt inriktad på vad som driver migranter till Europa: krig, förföljelse, fattigdom och överfulla flyktingläger utan framtid. När som svar på den stoltserar med att ha en mycket generös asylpolitik med enkel tillgång till permanent uppehållstillstånd och generösa regler för familjeåterförening och garnering den med ambitioner att vara en humanitär stormakt, så du också stark drag effekt ritning flyktingar och invandrare. Sverige har skickat ut inbjudningarna i världen och nu stänger dörren till festen.


Anledningen till meddelandet panik från den svenska regeringen är naturligtvis att flödet av flyktingar till Sverige rekord. Upp till 190.000 väntas i år plus en extra faktura nästa år till receptionen och inkvartering av 60 miljarder kronor. Det kan vara en regering kan naturligtvis inte bortse från detta, därför har nu ändrats kurs 180 grader med en vädjan till övriga Europa för att lindra den svenska asylsystemet. Om realism hade träffat svenska politiker något tidigare, kan man nog undvika att komma så nära avgrunden.


Berlingske

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Min blogglista