Summa sidvisningar

Reklam


Erik Ullenhag (FP) ändrar sig och vill nu fasa ut ränteavdragen skyndsamt

"Finansinspektionen, Riksgälden och Riksbanken anser alla att trenden är oroande. Den sistnämnda myndigheten menar att vi inom två år kommer nå en nivå på den privata skuldsättningen som medför förhöjda risker för samhällsekonomin som helhet. Den höga skuldsättningen är ett hot mot den svenska ekonomin."
"Vi är beredda att samarbeta med flera partier och även samtala med regeringen för att hitta en lösning för att fasa ut ränteavdragen. Ett villkor för oss är dock att avtrappade avdrag kompenseras med motsvarande skattesänkningar. Vi kommer alltså inte att medverka till att avskaffa ränteavdragen utan att hushållens ekonomi samtidigt stärks.

Avtrappade avdrag bör därför växlas mot sänkt skatt på arbete. I en skattereform bör också flyttskatterna sänkas för att öka rörligheten och minska risken för ett prisfall på bostadsmarknaden."
"Riksbanken och Konjunkturinstitutet såväl som internationella organ som IMF, OECD och EU-kommissionen har samma budskap – det är dags att fasa ut ränteavdragen. Det är ovanligt att den samlade expertisen är så pass enig och det ställer krav på oss i politiken att faktiskt lyssna. Det är också relativt bråttom att agera. Ju mer bostadspriserna och skuldsättningen tillåts öka desto större är riskerna för den svenska ekonomin.

I snart sagt alla viktiga frågor framstår den rödgröna regeringen närmast som handlingsförlamad, så också när det gäller skuldsättningen och de stigande bostadspriserna. Det gör att vi i opposition blir tvungna att driva på för ansvarstagande och handling i svåra frågor."
DI-debatt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Min blogglista