Summa sidvisningar

Reklam


[Utfasning av ränteavdragen] är nog som med en devalvering - om det händer kommer ingen att prata om det i förväg.

"Det politiskt viktiga med MP-kongressens beslut är att ett av regeringspartierna nu har tagit ställning för att ränteavdraget ska slopas. Det ökar trycket på Socialdemokraterna.

Och vad vill Socialdemokraterna?

Man vill helst av allt undvika den känsliga frågan, men båda de andra partierna i det rödgröna samarbetet – regeringsunderlaget – vill nu alltså slopa avdraget.
I partiledardebatten i veckan kallade Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt avdragen för "usel fördelningspolitik" och bjöd in Stefan Löfven att förhandla om saken inför höstbudgeten.

Varför är frågan känslig?

Den är känslig för både Moderaterna och Socialdemokraterna, och det beror på att de högt belånade svenskarna älskar sina ränteavdrag. Inget av de stora partierna har någon lust att på egen hand stöta sig med alla väljare med bolån.
Därför måste det till en uppgörelse över blockgränsen, där flera delar på ansvaret, om något ska hända med avdragen.

Har en sådan uppgörelse kommit närmare nu?

Svårt att säga, det är nog som med en devalvering - om det händer kommer ingen att prata om det i förväg. Men det finns förstås politiker i både S och M som tycker att det vore önskvärt att minska avdragen, för att motverka en lånebubbla, och som tycker att det vore ett bra tillfälle nu när boräntorna är historiskt låga."
SvD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Min blogglista