Summa sidvisningar

Reklam


Mats Persson: Fastighetsskatten gör ingen skillnad på lånat eller eget kapital, det är ett snyggt och bra system, säger Persson.

"Problemet är att man har skapat ett asymmetriskt system, säger Mats Persson, professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet. Han vill ha tillbaka fastighetsskatten, även om han inser att den frågan inte känns politiskt framkomlig nu.
- Fastighetsskatten gör ingen skillnad på lånat eller eget kapital, det är ett snyggt och bra system, säger Persson.
Och i rimlighetens namn, för den skattesymmetriska sakens skull, borde ju även kapitalskatten sänkas om ränteavdraget dämpas, även om Persson knappast tror att det kortet ligger på politikernas bord.
Det skulle visserligen gynna kapitalägarna än mer."
SvD

2 kommentarer:

  1. Han är en antisvensk idiot som så många andra. Varför koppla avgiften/skatten till fastigheter över huvud taget? Det är väl bara att ta där det finns tillgångar? Varför skall man straffas om man har ett hus istället för guldtackor eller en skogsfastighet eller en dyr bil. Konfiskation är det fråga om i alla fall.

    SvaraRadera
  2. Den effektiva kapitalskatten är ju mycket lägre än ränteavdraget i och med spridningen av ISK och kapitalförsäkringar. Där kan vi snacka om snedvridningar om något i systemet. För tycker själv att det är rätt sjukt att vi har 55% marginalskatt, men endast typ 5-10% i effektiv kapitalskatt.

    SvaraRadera

Min blogglista