Summa sidvisningar

Reklam


Utan hårda nypor blir inte särskilt många bostäder byggda - lokala intressen måste utmanas.

"Att avveckla ett kommunalt naturreservat när det väl har inrättats är i praktiken omöjligt. Mottot ”Inte på min bakgård” ristas in i berget, oavsett behoven i framtiden.

När bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) tog till orda på tisdagens DN Debatt nämndes det fjorton gånger att det råder bostadsbrist. Befolkningstrenden ställer helt nya krav på byggandet, slog Kaplan fast. Läget beskrevs som exceptionellt och akut.

Regeringens svar? Att ”samhället i högre utsträckning är delaktigt för att ge stöd till kommuner som vill bygga fler bostäder”.

Det är som om retoriken och politiken befann sig på olika planeter. Staten ska alltså stötta, ge pengar och rätt incitament. Hur? Det framgår inte. Nya kollektivtrafikavtal i regionerna ska samtidigt lösa upp knutar i planeringen.

Sådant låter sig sägas, men utan hårda nypor blir inte särskilt många bostäder byggda. Lokala intressen måste utmanas. Reservatvurmen är bara ett exempel. Kommunernas rätt att införa permanenta byggstopp borde dras in. De regionala utvecklingsplaner som Kaplan hoppas på borde regeringen också göra bindande för kommunerna."
DN

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Min blogglista