Summa sidvisningar

Reklam


Image

ddd

Hans Lind - professor och en av arkitekterna bakom buy-to-let reformen - medger att utfallet blev oväntat magert.


"Det var med det uttalade syftet att snabbt få fram fler lediga bostäder som den tidigare  Alliansregeringen, med dåvarande bostadsminister Stefan Attefall (KD) i spetsen, drev igenom flera förenklingar av reglerna för att hyra ut tomma bostadsrättslägenheter. Bland förändringarna märks möjlighet att ta ut ren marknadshyra för att täcka lån och amorteringar - att kunna tjäna mer utan att skatta.

En annan viktig, men inte så uppmärksammad förändring, blev att göra det svårare för bostadsrättsföreningar att säga nej till medlemmar som vill hyra ut bostaden. På det sättet skulle över 40 000 tomma lägenheter bara i Stockholm friställas, hävdades det.

Hans Lind, professor i fastighetsekonomi på KTH och en av arkitekterna bakom reformen, medger att utfallet blev oväntat magert.

– Det fanns ju de som trodde att det skulle komma ut jättemånga lägenheter, så många att hyrorna skulle kunna hållas nere och därför skulle man inte behöva bygga nånting. Så var det ju inte alls. Den extrema bedömningen var helt fel, säger Hans Lind.

De bostadsrätter som direkt omfattades av Alliansens regeländringar vara bara runt 7000 visade det sig, och i realiteten har inte ens så många kommit att hyras ut."
SR

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Min blogglista