Summa sidvisningar

Reklam


DN kan för första gången med hjälp av uppgifter från Ekonomistyrningsverket presentera siffror som visar på vilka konsekvenser den förändrade fastighetsbeskattningen fått för husägare i hela Sverige.

" När fastighetsskatten ersattes av en kommunal fastighetsavgift infördes en uppskovsränta på kapitalvinst vid bostadsförsäljning. Inkomståret 2012 var den totala uppskovsräntan i Sverige 1,3 miljarder kronor. Även kapitalvinstskatten vid bostadsförsäljning höjdes med 2 procentenheter till 22 procent som en del i finansieringen av den ändrade fastighetsbeskattningen.

Boverket redovisade en rad invändningar mot förslaget om slopad fastighetsskatt redan när förslaget var ute på remiss.

– Generellt är fastighetsskatt ingen dum beskattningsform, och på mer än ett sätt var det ganska olyckligt att den så drastiskt förändrades. Åtminstone var det olyckligt att man inte gjorde en noggrannare översyn av skattens samband med både ränteavdrag och reavinstskatt, säger Bo Söderberg, analyschef på Boverket.

Bengt Hansson är analytiker på Boverket och skrev nyligen en rapport om obalansen på bostadsmarknaden. Han är förvånad över att ingen uppmärksammat konsekvenserna av avskaffad fastighetsskatt, av höjd reavinstskatt och ränta på uppskov av reavinster.

– Konsekvensen har blivit att de fastighetsägare i attraktiva storstadsområden som flyttar förlorar på det nya systemet medan den som bor kvar blir en vinnare. Passiviteten belönas, säger Bengt Hansson."
DN

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Min blogglista