Summa sidvisningar

Reklam


Så får vi en sund konkurrens på bostadsmarknaden

"Därför är det viktigt att vi snarast tar tag i den allra viktigaste frågan – pris- och kostnadsfrågan. Med en mer öppen inställning till moderna byggprojektformer skulle vi redan i dag kunna skapa en sund konkurrens på marknaden. En konkurrens som enligt experter i genomsnitt skulle kunna innebära att vi kan bygga 130 bostäder till det pris som det i dag kostar att bygga 100.

Jag, som i snart 30 år har jobbat i fastighetsbranschen, nickar instämmande under en stor del av den tid som det tar att läsa den 50-sidiga rapporten. De nationalekonomiska effekterna av en icke fungerande bostadsmarknad är många, och det finns anledning att titta på helheten.

Men det jag inte riktigt får ihop är att den allra viktigaste punkten för att stimulera ett ökat bostadsbyggande bakas in i resonemanget på ett sätt som gör det otydligt. Ett ökat bostadsbyggande i Stockholm ligger inom räckhåll om vi bara lyckas skapa den konkurrenssituation som finns inom i princip alla andra branscher.

Byggsektorn är visserligen svår att jämföra med många andra branscher, då inget byggprojekt är det andra likt. Men i sin rapport hävdar Nybyggarkommissionen att, nyproduktionskostnadsindex, enligt SCB, har ökat mer inom byggprojekt än inom någon annan bransch. Som exempel tar man att en motsvarande motsvarande kostnadsökning inom bilindustrin skulle resultera i att den billigaste Volvon idag skulle kosta 700 000 SEK.

Så trots byggmarknadens unika natur, tar jag mig friheten att konstatera att det finns uppenbara effektiviseringsmöjligheter. Det handlar i mycket om att skapa ett fungerande samband mellan utbud och efterfrågan, dvs en sund konkurrens."
Dagens Samhälle

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Min blogglista