Summa sidvisningar

Reklam


Rika kommuner ska betala satsning på hyresrätter

"Miljarden ska tas från det kommunala skatteutjämningssystemet. Från och med 2014 får de tolv kommuner som har de högsta medelinkomsterna en lättnad på en knapp miljard kronor, en rabatt som försvinner om Socialdemokraterna får som de vill. Av de tolv kommunerna återfinns tio i Stockholms län och två i Skåne. Det handlar bland annat om Stockholm, Solna, Danderyd och Täby.
Skatteutjämningen har periodvis varit starkt ifrågasatt. Kommuner och näringsliv i Stockholmsområdet har argumenterat för att det hämmar tillväxten i regionen."
DN

Hade de rika kommunerna verkligen byggt om det inte varit för skatteutjämningssystemet?
"Kommunalråden Peter Frej (M) i Värmdö och Jonas Nygren (S) i Sundbyberg är politiska motståndare i många frågor. Men de är rörande överens om att det statliga skatteutjämningssystemet missgynnar kommuner som växer. Det betyder att kommuner som inte bygger egentligen värnar mer om kommuninvånarnas skattepengar än kommuner som bygger.

Men om de styrande i Danderyd och Lidingö – två kommuner som pekas ut som byggbromsar – skulle bestämma sig för att bygga nya stora bostadsområden dyker ett nytt hinder upp – folkomröstning. De nya reglerna för folkomröstningar kan i framtiden sätta stopp för bostadsområden. I Lidingö skulle det bli folkomröstning om en storsatsning på Torsvik närmast Lidingöbron. Den folkomröstningen är stoppad eftersom de styrande parterna böjt sig för folkopinionen och bestämt sig för ett måttfullt byggande.

Som om inte det vore nog så finns det ett mycket påtagligt och starkt intresse för att bygga mindre än vad som behövs. Effekten av att bygga mycket mer blir ju att priserna på bostadsrätter sjunker och det vill varken banker, byggbolag eller de allt fler som bor i bostadsrätt."
DN

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Min blogglista