Summa sidvisningar

Reklam


Mycket bra av Anna Dahlberg i Expressen


"I stället lever vi i duttandets tidsålder. De mest uppenbara lösningarna på de samhällsproblem som diskuteras ska till varje pris undvikas för att inte reta upp marginalväljarna.
Bostadskrisen. Ingen annanstans är strutspolitiken så uppenbar som i bostadsfrågan. Boverket har kommit fram till att 90 procent av bostadsbristen i Stockholm kan härledas till hyresregleringen.
Till och med Göran Persson (S) och den S-märkte ekonomiprofessorn Mårten Palme har tagit bladet från munnen kring detta gissel.

Ändå är denna socialistiska kvarleva fridlyst i folkhemmet. Inget parti vågar säga det uppenbara av rädsla för att dra på sig hyresgästernas vrede.

På samma sätt förhåller det sig med ränteavdragen och fastighetsskatten, som även de har blivit radioaktiva bland de politiska partierna. Ränteavdragen uppgår till 30 miljarder kronor årligen, eldar på bostadspriserna och hushållens skuldsättning och har en fördelningsprofil i klass med marmorsubventioner.

EU-kommissionen har läxat upp Sverige för att vara värst i hela unionen när det gäller generösa ränteavdrag på bostadslån.
Ändå går det inte att ens att få upp denna fråga på den politiska dagordningen. Fastighetsskatten lider av samma logik. Vi talar här om ett frågekomplex som skulle kunna avhjälpa bostadsbristen, inbringa mångmiljardbelopp till statskassan och frigöra riksbankens räntepolitik.

Men politikerna trycker bara ner huvudet i sanden."
Expressen

1 kommentar:

  1. Vilket nonsens: "90% av bostadsbristen..." Totalt ogrundat !

    Hyrorna är redan fria i nyproduktionen, vilket just nu innebär 14-16tkr för en trea. Vet Anna Dahlberg detta, tro ? Hur höga tycker hon att de ska vara, och för vilka byggs dessa bostäder i så fall ?

    SvaraRadera

Min blogglista