Summa sidvisningar

Reklam


En försvinnande liten del av Stockholmsregionen som är bebyggd

"Skog, skog och åter skog. Så ser Stockholm ut från ovan. Trots den stora bostadsbristen som hotar Stockholms framtid, är det bara en försvinnande liten del av Stockholmsregionen som är bebyggd. Det beror inte på bristande efterfrågan eller för lite pengar, utan på alla restriktioner som stoppar byggande. Varenda kvadratmeter som inte redan är bebyggd är belagd med någon form av restriktion. Om vissa av de här restriktionerna skulle tas bort finns det plötsligt tillräckligt stor yta för att bygga nya bostäder som motsvarar ett nytt Stockholm – i Stockholm"
Interaktiv karta

"Handelskammaren har som ett experiment prövat att lyfta bort några restriktioner för att se vad som händer med kartan. Vårt experiment visar att det går att behålla de flesta typerna av skydd för värdefull natur, fornminnen och kulturmiljöer och ändå frigöra områden motsvarande ett helt Stockholm till för bostadsbebyggelse."
"Trots stor efterfrågan är det många bostadsbyggnadsplaner som inte förverkligas. Ett skäl till det är att markpriserna har ökat kraftigt. Det gäller särskilt i attraktiva lägen. Orsaken är bristen på byggbar mark. I attraktiva lägen nära Stockholms innerstad, såsom Norra Djurgårdsstaden, utgör marken en kostnad som är lika hög eller högre än vad själva huset kostar att bygga. Det säger sig själv att det blir dyra bostäder. Stockholms stad har nyligen presenterat en rapport"
Markbrist stoppar nybyggen (PDF)

1 kommentar:

  1. Det är väl inte så att man nu använder restriktionerna som ett intrument för att hålla priserna uppe? ( i ren sverigeanda ropar man brist! på allt som kan komma att krascha)

    SvaraRadera

Min blogglista