Summa sidvisningar

Reklam


Höga flyttskatter beror till stor del på Attefalls parti - KD

"Lägre reavinstskatt skulle även underlätta för exempelvis trångbodda familjer att få den kapitalinsats som krävs för att bygga en ny bostad. I kombination med reducerade lagfartsskatter skulle därmed nyproduktionen av egna hem stimuleras och skuldsättningen motverkas."
SvD Brännpunkt

Artiklar från 2006/2007 angående "flyttskatten" (reavinstskatten):

"En höjning av reavinstskatten kan bli aktuell för att finansiera slopandet av fastighetsskatten. Det sade statsminister Fredrik Reinfeldt vid dagens regeringsförklaring.

6 oktober 2006 kl 09:15 , uppdaterad: 3 maj 2012 kl 04:11

Reinfeldts besked idag var att den statliga fastighetsskatten ska avskaffas och den reformen ska finansieras på ett ”ansvarsfullt sätt”.

- En mindre höjning av reavinstskatten kan utgöra en del av förslaget, sade Reinfeldt i sin regeringsförklaring på fredagsmorgonen. Hur stor höjning det kan bli sade han inget om.

Däremot ser det inte ut att bli någon sänkning av avdragsrätten för boräntor. Reinfeldt sade i en intervju ett par veckor före valet att en försämring av ränteavdragen för bostadslån kan vara ett sätt att finansiera en slopad fastighetsskatten. Idag nämnde han ingenting om ett sådant förslag."
SvD

"From 2008 är reavinstskatten höjd från 20 % till 22 %.  From 2009 får bostadsägare dessutom betala uppskovsränta på vinster från försäljningen av sina lägenheter. Räntan är 0.5 % av reavinsten och denna summa är inte avdragsgill i deklarationen.
Uppskov på reavinsten innebär att man kan skjuta upp skatten på vinsten man eventuellt gör när man byter upp sig från en lägenhet till en annan."
Boupplysningen.SE

"Maria Larsson säger att det är bättre för de äldre att helt slopa fastighetsskatten.
Just detta lär det bli en stor diskussion om i alliansen. Kristdemokraterna vill nämligen höja skatten på den vinst man får när man säljer sitt hus, medan moderaterna alltså vill sänka den."
SR

" Reavinstskatten låser i dag in äldre som vill flytta från sina hus. Därför ska skatten sänkas för personer över 65 år som säljer sin bostad och köper en ny. Den beskattningsbara vinsten ska minskas med upp till en halv miljon kronor per person i hushållet."
Fredrik Reinfeldt på DN-debatt

2 kommentarer:

 1. The Minsky moment of the Swedish housing bubble
  Merijn Knibbe economist and economic historian.
  Real-World Economics Review
  http://rwer.wordpress.com/2014/01/17/a-housing-bubble-in-sweden-wrong-question/

  Lars Pålsson Syll -Malmö Högskola
  http://larspsyll.wordpress.com/2014/01/17/the-minsky-moment-and-the-swedish-housing-bubble/#comment-9432

  SvaraRadera
 2. I en uppåtgående marknad som den vi har haft innebär ju förstås reavinstskatten en kraftfull inlåsning och problem.
  Ett par som skall skiljas och skaffa två boenden straffas ju dubbelt med reavinstskatten. Reavinstskatten är den mest skadliga skatten.

  SvaraRadera

Min blogglista