Summa sidvisningar

Reklam


Expressens ledare om effekter av den låga fastighetsskatten

"Sanningen är att den nya fastighetsskatten från år 2008 drar in mer pengar till statskassan än vad den gamla gjorde.

Det vill Joacim Olsson, med en bakgrund som förstelobbyist på Villaägarnas riksförbund, helst inte tala om. Här gäller det att hålla skenet uppe om att opinionsbildningen lyckades. Detsamma gäller för Göran Hägglund och KD som var drivande bakom skrotandet av den gamla fastighetsskatten.

Fastighetsskatten beräknas i år dra in närmare 31 miljarder kronor. År 2007, i det gamla systemet, var intäkterna i dagens penningvärde 28 miljarder."
...
"Och beteckningen "stämpelskatt" är ett larvigt försök att dölja vad saken handlar om: En ren transaktionsskatt för den som köper en fastighet och som i år summerar till 8,3 miljarder kronor.

Tänk om vi hade uppriktiga politiker som vågade kalla skatter vid sitt rätta namn?

Stämpelskatten är inget annat än en ren inflyttningsskatt. För den som köper ett radhus för 3 miljoner kronor och plockar ut nya pantbrev kan skatten uppgå till närmare 100 000 kronor. Många husköpare lånar dessutom till denna räkning.

Högskattestaten tager och den giver: Med ena handen plockar Borg in en saftig inflyttningsskatt, med den andra delar han ut en räntesubvention på miljonlånen. Och så ska radhusköparen förledas tro att stämpelskatten utgör en administrativ avgift för själva ägarbytet.

Lugn, bara lugn. Lantmäteriet tar även ut en expeditionsavgift på 825 kronor för lagfarten!

Kombinationen med en inflyttningsskatt - stämpelskatt - och en utflyttningsskatt - reavinstskatt - minskar givetvis rörligheten på bostadsmarknaden.

Det har ett högt samhällsekonomiskt pris och bidrar till bostadsbristen. Dessa skatter borde avvecklas samtidigt som fastighetsskatten, i dag på drygt 7 000 kronor, höjs."
 Expressen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Min blogglista