Summa sidvisningar

Reklam


Det är också viktigt att faktiskt fundera över vad skuldökningen beror på

"Det är också viktigt att faktiskt fundera över vad skuldökningen beror på: Det är ju framförallt bolåneskulderna som ökat och det beror på stigande fastighetspriser och en frikostig utlåning utan amorteringskrav från banker och bostadsinstitut.
Är inte medicinen att laborera med reporäntan då alltför stark – ja, till och med felaktig. Rätt medicin är väl att hjälpa till att få igång bostadsbyggandet och att reglera bankernas utlåningsmöjligheter? Men det är klart att det finns en rädsla för det! Bankerna motsätter sig å det bestämdaste och finansmarknadsminister Peter Norman säger att ”Tvingande krav på amortering riskerar att påverka enskilda hushålls ekonomi tydligt negativt om livssituationen plötsligt ändras”. Men hallå! Har man lånat pengar måste man väl räkna med att de ska betalas tillbaks. Man kan ju inte UTGÅ ifrån att värdet på fastigheten kommer att fortsätta öka. Samtidigt kan vi hoppas på att bankerna själva börjar ställa högre krav på snabbare amortering, inte minst för de låntagare som ligger nära bolånetaket."
Fastighetsnytt

1 kommentar:

  1. Ett sätt att lugna ner utlåningen på ett PK sätt är kanske att ha amorteringskrav för de som vill ta nya lån. Amorteringskravet skall då gälla också ev tidigare lån för att få det nya lånet.

    SvaraRadera

Min blogglista