Summa sidvisningar

Reklam


Reinfeldt är tydlig med varför han inte kan röra ränteavdraget


"Eftersom vi tog bort fastighetsskatten och införde en kommunalt baserad fastighetsavgift för några år sedan kommer vi inte nu göra tvärtom och återinföra den", sade Fredrik Reinfeldt.
"Det finns andra sätt att kyla ner bolånemarknaden", fortsatte han.
Han nämnde bolånetak, kapitaltäckningskrav för banker och ändrad riskviktning för finansinstitut.
"Ränteavdragen är en förutsättning för att många hushållsekonominer ska få ihop kalkylen för att ha råd att bo. Man kan inte över en natt ändra förutsättningarna. Det skulle ge kraftiga kast för prisbildningen", förklarade han.
 Så nu vet vi, rösta på (M) och det är business as usual, kan vara nog så bra för den som sitter i klistret. Ta bort eller fasa ut ränteavdraget - det är väl en viss skillnad? Eller vänta lite, det finns moderater som vet bättre men det finns en nedsida på det förslaget också.
"Förlorarna skulle på sikt bli de med väldigt hög räntekvot (andelen av sin disponibla inkomst som går till ränteutgifter) på 30 procent och uppåt. Syftet med ett borttagande av ränteavdragen är dock just att minska den aggressiva belåningen. I det medel- och långa perspektivet skulle svensk konkurrenskraft förstärkas och de orosmoln som idag finns med anledning av den höga skuldsättningsgraden sannolikt undanröjas. "

DI

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Min blogglista