Summa sidvisningar

Reklam


Professor Lind tipsar (s), (mp) och (v) hur de kan vinna valet 2014

Jag har tidigare skrivit om professorn/eknomen/civilingenjören/kommunisten Hans Lind och hur hans idéer i en debattartikel på DN-debatt 2011 i princip svaldes med hull och hår av Alliansen som åtgärdspaket mot en akuta bostadsbristen. Nu är han igång igen med ett förslag som sannolikt fått (mp) att gå upp i brygga. Läs på DN-debatt.
  • Staten utfärdar en ”säljoption” till alla som bygger och köper en bostad i dessa (förorts-/problem-) områden. Under de följande 5–10 åren erbjuder sig staten att köpa huset eller lägenheten till ett förutbestämt pris. Då vet aktörerna vilka risker de tar. Och ju attraktivare områden som skapas desto mindre blir riskerna att staten förlorar pengar.
  • Att undantag görs från bolånetaket och att staten garanterar lån upp till 100 procent av priset i de här områdena. Ett amorteringskrav på två procent införs i stället. På det sättet kan hushåll som saknar ekonomiska reserver ändå köpa en bostad så länge deras löpande ­inkomster täcker de löpande kostnaderna. Och många gånger blir dessa löpande utgifter i den ägda bostaden ändå lägre än hyran, bland annat på grund av ränteavdragen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Min blogglista