Summa sidvisningar

Reklam


Alliansens "buy to let" på BR marknaden kom från en på en marxist?

"Så kan vi skapa en fungerande bostadsmarknad" på DN-debatt från april 2011 av KTH-professorn Hans Lind (ekonom fd. aktiv vänsterpartist, författare till "Nationalekonomi i Marx anda") är "intressant" att läsa igen. I debattartikeln föreslår professorn att bostadsrättsföreningen inte skall kunna säga neka andrahandsuthyrning, tidsbegränsade kontrakt, inget besittningsskydd och fri hyressättning. I princip samma saker "Alliansen" presenterade i våras i deras åtgärdspaket för att få ordning på bostadsbristen.

Hans Lind uttalar sig ofta i medier och vid ett annat tillfälle sa han, kanske inte lika populärt inom Alliansen - dock säkert helt korrekt:

" I stället pekar Hans Lind på beslutande politikers roll när det gäller bostadsbristen. Han menar att politikerna i de olika Stockholmskommunerna är livrädda för att bygga billigt inom sina egna kommungränser.

"I sak skulle det knappast vara några problem för Stockholms stad att initiera billigt boende i kommunens ytterkanter. Men de vill inte".

En mycket stor andel av byggkostnaderna förklaras av den snabba prisutvecklingen på byggbar mark i attraktiva lägen. Stockholms innerstad kommer aldrig att bli lågpris.

Det är inte så svårt att förstå politikernas vånda. Det är alltid en god affär att låta betalstarka och väletablerade bostadsköpare slå ner sina bopålar innanför tullarna. Inte minst med tanke på skatteintäkterna."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Min blogglista