Summa sidvisningar

Reklam


HUS/ROT och sänkt fastighetsavgift


Eftersom rotavdraget bara berör arbete, inte material, finns det ett incitament hos både hantverkare och hushåll att så mycket som möjligt hamnar på arbetsdelen. 30 av 40 hantverkare är villiga att fuska. Skattestimulansen minskar priskänsligheten hos hushållen och ger ökat svängrum för firmor att ta ut högre priser. Någon kartläggning av prisutvecklingen har dock gjorts vare sig av Skatteverket eller av någon annan myndighet.

Tidigare hanterades skatteavdraget av privatpersonerna själva i deras självdeklarationer men nu administreras detta istället av hantverkarna vid fakturering till kund. Denna förändring kan göra det dyrare för privatpersonen.

– Det finns hantverkare som lägger på en serviceavgift (exempel) på räkningen för att hantera själva administrationen. Den administrationen borde inte vara så betungande så att det kräver dyra serviceavgifter, säger Pia Blank Thörnroos.

Som grädde på moset betalades 2010 närmare 70 miljoner kronor ut för arbeten som utländska företag utfört i andra länder inom EU/EES-området, 2011 kommer husavdragen att kosta närmare 20 miljarder kronor. Det är mer än vad all garantipension kostar och nästan lika mycket som barnbidragen. Folkpartiet vill förresten höja beloppet till 100.000 per person i ett hushåll (idag är det 50.000).

Regeringen vill göra det lättare att hyra ut i andra hand, bland annat ska en bostadsrättsförening inte kunna neka någon att hyra ut. Dessutom sänks fastighetsavgiften med 630 miljoner kronor för att få fart på byggandet.

Så - 20 miljarder i ROT HUS-avdrag är 31,7 gånger mer än stimulansen för nybyggnation. En annan intressant jämförelse skulle kunna vara att vi ser 20 miljarder + 0.63 miljarder som bostadsstimulansåtgärder så utgör nybyggnationsstimulansen 3,3%.

Tillägg: Kostnaden för halverad restaurangmoms beräknas uppgå till 5,4 miljarder kronor år 2012. Denna kostnad blir 7,82 gånger högre än stimulansen för nybyggnation.

1 kommentar:

  1. Vi måste göra ALLT för att bostadspriserna inte ska sjunka! Om jag vore utan samvete och bara tog beslut som gynnade mig som person skulle jag också ta de beslut som regeringen tar. Trots allt bor de flesta i regeringen i Stockholm med höga lån.
    Stefan

    SvaraRadera

Min blogglista