Summa sidvisningar

Reklam


Angånde ägarlägenheter - Expressens ledarsida

http://www.expressen.se/ledare/fiaskot-som-kan-bli-succe/

Gubben45 kommenterar:

"Några viktiga orsaker till att byggbolagen byggar bostadsrätter beror på att en ägarlägenhet innebär lagfartskostnad på 1,5% samt pantbrevsksotnad på 2% för lånebeloppet. För en lägenhet till 6 mkr och 4 mkr i lån innebär detta en kostnad på 170 000 kr. Samma pris och lån på en bostdasrätt kostar mindre än 1 000 kr till brf. Byggbolagen kan inte heller "dölja" ett reellt högre pris genom att låta föreningen ta lån. Både ovanstående punkter innebär i praktiken att byggbolagens vinster blir lägre varför dom föredrar att bygga bostadsrätter."

4 kommentarer:

 1. kostnad för lagfart baseras på köpeskillingen, och lånar man inte blir det ingen kostnad för pantbrev?

  SvaraRadera
 2. Kul att bo i en lägenhet där grannen kan hyra ut till vem som helst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grannen lär väl bara hyra ut till nån som kan betala ordentligt, i Stockholms innerstad kan vi säkert förvänta oss
   1:a 10 000:-/mån
   2:a 16 000:-/mån
   3:a 20 000:-/mån

   Men antagligen blir det högre priser, säg ytterligare +30% på dessa skissade.

   Så det är klart, det är säkert "vem som helst" i mening att den som kan betala och faller lägenhetsinnehavaren på läppen som blir utvald.

   Radera
 3. Dessutom kommer varenda bostadsköpare i ett hus med ägarlägenheter att kunna reklamera individuellt till byggherren. Tänk 80 lägenhetsköpare gånger 20-40 fel per lägenhet. Idag orkar föreningen inte driva alla dessa fall till förmån för byggherren. Detta innebär att kvalitetskontrollen måste utökas och sannolikt de anställdas attityd till kundnöjdhet ses över, dvs kostnader går upp.

  SvaraRadera

Min blogglista