Summa sidvisningar

Reklam


Olof Lindberg kommenterar

Vet ej om texten nedan är sann - men det var en kommentar på en artikeln Statliga byggstimulanser löser inte bostadsbristen.
Kanske vore något för mina bloggrannar att analysera? Ämnet är intressant!

På en oligopolmarknad som den svenska byggsektorn fungerar inte indirekta ekonomiska styrmedel.
Lägre avgifter och lättare planprocesser eller avreglerad hyresmarknad som alla skulle öka lönsamheten i byggandet kommer inte att leda till lägre boendekostnader. Istället kommer alla aktörer i byggprocessen att öka sina priser.
Boendekostnaden är efterfrågestyrd och inte kopplad till byggkostnaden. Prispressande konkurrens uppstår inte eftersom nya större aktörer på banan har orimliga startkostnader och för att byggmaterial är i princip monopoliserade branscher ägda av våra stora byggentreprenörer.
VVS och EL-entreprenörer är tydliga exempel. De senaste årens nästan ofattbara prisökning i deras branscher skulle i en sund marknad mötas av nya aktörer och sjunkande priser. Lönsamheten är nämligen löjligt hög. Men så sker inte.
Marknadsåtgärder i en icke fungerande marknad är dömda att misslyckas.
Vill vi ha ökad produktion och lägre boendekostnader måste någon aktör bryta mönstret och det kommer ingen privat byggare att göra.
En kombination av tvångsuppbrutna monopol inom byggmaterial med produktion i egen regi av stiftelser eller samhälle skulle kunna ge facit på vad bostäder egentligen behöver kosta.
Får vi inte reda på det så är fältet fritt för fortsatta överpriser.

PS
Vet ni att all cementproduktion i europa norr om alperna ägs av ett enda företag? Att sverige har en enda producent av ståltrappor, en enda producent av betongtrappor, två producenter av byggplåt, två leverantörer av gipsskivor, två leverantörer av mineralullsisolering osv.
Att vi har europas högsta priser på byggmaterial?
Att vi bara har fem entreprenörer som kan konkurrera om större byggprojekt?
Att vi har europas högsta byggkostnader?
Är någon förvånad?

7 kommentarer:

 1. Det stämmer att konkurrensen är usel på byggmarknaden och cement tenderar att vara monopol/oligopol-marknader vart än i världen du befinner dig. Däremot stämmer det inte att det bara finns en leverantör av cement med produktion norr om alperna, det vet jag med säkerhet. Men det spelar inte så stor roll om det finns några till eftersom samtliga tillverkare väljer att inte konkurrera.

  Jag hörde av en vän som är inköpare om att en av cementtillverkarna drabbades för en brand för ett par år sedan som tvingade dem att stänga ner sin produktion. Men istället för att konkurrenten gick in och tog marknadsandelar så kom de överens om att tillverkaren med den stängda fabriken fick köpa cement av sin värste konkurrent till självkostnad så att de kunde fortsätta leverera till sina kunder.

  SvaraRadera
 2. Ingen förvånad, Sverige är ett nytt Sovjet!!

  SvaraRadera
 3. Vilket jävla skitsnack.

  Det finns åtminstone 10 olika tillverkare av ståltrappor, säkert 20 som tillverkar betongtrappor, tre leverantörer av byggplåt, gips är en extrem lågmarginalprodukt, samma med isolering, tveksamt om någon vill in på dessa marknader...

  Ge gärna lite källor till dina extremt märkliga påståenden.

  Exempel på företag med orimliga vinster:
  Comhem (monopol i princip)
  Samtliga spelföretag (förkastlig verksamhet, tjänar pengar på sinnessvaga)
  Alecta (Snor våra pensioner)
  H&M (Utnyttjar barn och fattiga)

  Du hittar inga byggbolag på listan över sveriges lönsammaste...

  SvaraRadera
 4. Om detta stämmer är det konstigt att ingen kliver in på marknaden tar betydande marknadsandelar. Det är inte speciellt svårt att importera byggmaterial från andra delar av europa. Är Oligarkerna så inflytelserika att dom kan stoppa sådana försök? I så fall luktar det mutor lång väg!
  Stefan

  SvaraRadera
 5. Tyvärr inte förvånad. Det är bara naiva och oinsatta människor som tror på babbel om "fri effektiv marknad" i ett land som Sverige. Det finns ju hundratals exempel att lyfta fram, elmarknaden och bensinbolagen är ungefär samma sak. Asfaltskartellerna likadant, ju mer man letar desto mer oligopol hittar man inom alla varor och branscher i detta land.

  SvaraRadera
 6. Jag har svårt att tro att det finns enorma övervinster inom byggbranschen. Nog för att svenskar hellre klagar än tar tillfället i akt och fyller luckan på en icke-fungerande marknad, men byggbranschen är inte en bransch som fungerar sämre än andra.

  SvaraRadera
 7. http://www.konkurrensverket.se/upload/Filer/Trycksaker/Rapporter/rap_2009-4_copenhagen_economics.pdf

  SvaraRadera

Min blogglista