Snabblänkar för bostadspolitiksintresserade:

Läs om: BYGGKOSTNADER , RÄNTEAVDRAG , FASTIGHETSSKATT & MARKPRIS

lördag 24 september 2011

Är byggprisinflationen lika stor i alla EU-länder?

En sak som är bra med EU är att alla medlemsländer har lättillgänglig statistik från Eurostat. Detta inlägg behandlar data angående byggprisindex från Eurostat mellan 2000-2010. Min idé är att undersöka om andra (jämförbara) EU-länder har upplevt samma prisinflation på just byggandet som Sverige gjort. Om så är fallet kan man tänka sig att orsaken verkligen är råvarupriser som fått priset på byggmaterial att driva iväg och därmed byggpriserna. Resultatet för beräknad prisinflation per land ser ut som följer:


Som synes finns exempel på länder där byggpriser i princip följer KPI. Sedan finns det länder som Sverige och Irland som inte gör det. Man kan ha många olika teorier om varför, vad tror du? Kommentera!

3 kommentarer:

  1. Därför att man kan. När bostadspriserna stiger i en bubbla kan byggbolagen, inklusive underleverantörer, höja sina priser och gör det då också.

    SvaraRadera
  2. Varför slickar hunden sig på kulorna...!?

    SvaraRadera
  3. tror också att Sverige och Irland är små, "reglerade" marknader som gör det svårt för t ex tyska företag att komma in och konkurrera.. Detta gör att de svenska grossisterna, hantverkarna etc. kan höja priserna till himmeln. ROT har väl gjort sitt också.

    SvaraRadera